28-åring åtalas för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som är misstänkt för att ha dödat en 20-årig kvinna på Rosenlund i slutet av maj åtalas nu för mord.

Enligt åtalet högg den misstänkte mannen kvinnan flera gånger med en kniv, bland annat i halsen och bröstet.

När polisen kom till platsen, efter larm om bråk från allmänheten, ville mannen inte öppna utan blockerade dörren till lägeheten. Han förnekade först, enligt förundersökningen, att kvinnan var kvar i lägeheten. Därefter flydde han ut på balkongen, endast iklädd kalsonger. Han tog sig sedan över till en annan balkong där han greps.

Rosenlundsmordet

Ny relation

Mannen uppgav först att han inte kom ihåg något från händelsen, att han måste ha trampat på kvinnan när han klev ur sängen och på så sätt skadat henne.

Senare erkände han att han knivhuggit kvinnan. Han har i förhör berättat han var kraftigt drogpåverkad och att han inte medvetet skadat henne utan att våldet han utövade gjordes omedvetet. Och att våldet egentligen måste varit riktat mot en annan kamrat som han hade saker otalt med.

28-åringen har också berättat i förhör att han och kvinnan känt varandra i två-tre veckor och att han nyligen inlett en relation med henne.

Lugnat ner sig

Bara någon timme före dådet kallades polisen till platsen efter samtal om att den nu åtalade mannan betett sig våldsamt i området. Vittnesuppgifter säger att han då bar på ett gevär och ett basebollträ. Då träffade polisen både mannen och den nu mördade kvinnan. Enligt polisen hade då allt lugnat ner sig, så de tog aldrig med honom till polisstationen. Geväret visade sig sedan vara ett luftgevär.

Kortslutning

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som kom fram till att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därför kan dömas till fängelse.

– Han har fått en kortslutning på något sätt och dödat henne, säger åklagare Anders Brokelind om motivet.

Varför åtalar du honom för mord och inte dråp?

– Jag gör bedömningen att omständigheterna är sådana att det faller under rubriceringen mord, säger han.

Har erkänt

Föranleddes det av något bråk mellan mannen och kvinnan?

– Sannolikt strax innan, men de har inte varit i luven på varandra tidigare under dagen, säger Brokelind.

Vad innebär det för rättegången att mannen erkänt?

– Det underlättar, men bevisning finns så jag är övertygad att han hade blivit fälld för mord ändå.

Den misstänkte mördarens advokat Erik Norman motsätter sig brottsrubriceringen mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet