Foto: Johannes Tolf / SVT

Rosenlundsmördaren säger att han blev provocerad

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingar mot den 28-årige man som dömts för mordet på en 20-årig kvinna på Rosenlund i Jönköping har inletts.

Hovrättsförhandlingen hålls i säkerhetssalen i tingsrätten. 28-åringen sitter mestadels och tittar ner i bordet, beskriver vår reporter på plats. Ett tiotal personer finns som åhörare.

Tingsrätten dömde i september 28-åringen till livstids fängelse för mord, men mannen överklagade till hovrätten eftersom han anser att han bör dömas för dråp istället och att straffet ska vara tidsbestämt.

Rosenlundsmordet

– Det vi vill få ut av den här förhandlingen är ett tidsbegränsat straff för min klient, säger 28-åringens advokat Erik Norman. Och vi vill ha en ändrad rubricering till dråp.

Tre knivhugg

Det var i slutet av maj som polisen larmades till området Rosenlund i Jönköping. När polis kom fram till platsen försökte 28-åringen hindra dem från att komma in i bostaden – och sedan flydde han ut genom balkongen, endast iförd sina kalsonger. Bara minuter tidigare hade han knivmördat en ung kvinna i 20-årsåldern.

Larmsamtalet, som ringdes in av en granne, spelades idag upp i rätten. Grannen beskriver det han uppfattar som ”en hysteriskt skrikande tjej som skriker nej, nej, nej”.

Försvaret hävdar dock att det som hörs är 28-åringens återupplivningsförsök av kvinnan och inte dödsskrik. Obduktionsbilderna visar att kvinnan fått tre knivhugg; två i bröstet och ett i halsen. Åklagare Anders Brokelind beskriver huggen som ”kraftiga”.

Nya detaljer i den åtalades berättelse

28-åringen hävdar att han blivit kraftigt provocerad att utföra handlingen. Han säger också att kvinnan slet av hans halskedja, något som inte nämndes under tingsrättsförhandlingarna.

Enligt Anders Brokelind hittade teknikerna heller ingen halskedja på mordplatsen.

– Med anledning av detta har jag åberopat kompletterande förhör med rättsläkare och tekniker, säger han.

Brokelind menar även att tingsrättens dom ska stå kvar eftersom 28-åringen ”använt mycket kraftigt våld” mot kvinnan.

Hovrättsförhandlingarna kommer att pågå i tre dagar. Åklagaren bestrider ändringsyrkanden både vad gäller rubricering och straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet