Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar den åtalades försvarsadvokat, Tor Åström, varför han anser att hans klient bör frias. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Åklagaren yrkar på rättspsykiatrisk vård efter svärdattacken mot poliser

Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den man i 35-årsåldern som åtalats för mordförsök på två poliser efter att ha attackerat dem med svärd.

Åklagaren Emma Harrius yrkade på att han ska dömas till sluten rättspsykiatrisk vård. Mannens försvarare, Tor Åström, menar att mannen ska frikännas

Det var den 7 januari som de båda poliserna åkte ut på ett larm om psykisk ohälsa på Kungsängen i Jönköping. När de kommer till en bostad har mannen som uppgetts uppträda störande lämnat lägenheten.

Poliserna följer efter honom och i ett skogsområde går mannen till attack med ett svärd. En av poliserna fick livshotande skador och polisen som sedan sköt gärningsmannen fick skador på en hand.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Yrkar på rättspsykiatrisk vård

De rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen, men även vid undersökningstillfället.

Åklagare Emma Harrius yrkade därför på att mannen ska dömas till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon menar att mannen ändå har varit så pass medveten vid gärningen att han kan dömas till denna påföljd.

Mannen bör frikännas

Mannens försvarsadvokat, Tor Åström, menade i stället att mannen bör frikännas eftersom han vid tillfället led av en allvarlig psykisk störning och inte var medveten om sitt agerande och därför inte haft uppsåt att skada poliserna.

Eftersom mannen lider av en allvarlig psykiskt störning menar Tor Åström istället att hans klient ska få psykiatrisk tvångsvård och att det är något som förvaltningsrätten då ska ta ställning till.

Enligt Tor Åström menar mannen själv att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Jönköpings tingsrätt beslutade efter dagens förhandling att mannen ska sitta fortsatt häktad i väntan på dom. Dom meddelas den 2 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet