Även den misstänkte mannen skadades när han blev skjuten i samband med ingripandet. Foto: SVT

Polisattacken: Den misstänkte mannen allvarligt psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 35-årsåldern som står åtalad för mordförsök på två poliser i början av januari i Jönköping bedöms ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Polisen larmades om misstänkt psykisk ohälsa hos den nu åtalade mannen, men när de kom fram till lägenheten försvann han bort till ett skogsområde i närheten. Det var i skogsområdet som mannen sedan gick till attack mot poliserna med ett svärd.

En av poliserna fick livshotande skador och den andre en skada på handen.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Sinnesundersökning

Åklagaren Emma Harrius yrkade under den sista rättegångens dag i slutet av mars på att den åtalade ska dömas för mordförsök. Men hon ansåg också att den misstänkte mannen bör genomgå en sinnesundersökning.

Idag kom den rättspsykiatriska undersökningen som visar att mannen ska ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Detta betyder att mannen kan komma att dömas till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången återupptas under morgondagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Emma Harrius svara på tre frågor om svärdattacken mot polismännen. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet