På polismannens uniformsjacka finns tre hål efter hugget som träffade polismannen i armhålan och skadade en lunga allvarligt Foto: ur Polisens förundersökning

Båda poliserna i Jönköping fruktade för sitt liv – berättar i förhör

Uppdaterad
Publicerad

Det är två polismän som åker på larmet om en man med psykisk ohälsa. En av dem känner till mannen sedan tidigare. Ingripandet slutar med att en av dem får livshotande skador och den andra berättar om en brottningsmatch med gärningsmannen på liv och död.

– Jag brottas på liv och död, liksom, om jag inte vinner den här matchen mot honom här och nu så kommer jag dö, så kommer jag inte komma hem, berättar han i förhör ett par dagar efter händelsen.

Inser att det är allvarligt

Samtidigt ligger hans kollega på en cykelväg i närheten, med blodet pulserande från armhålan. Han berättar att när han blir stucken av svärdet inser han snabbt att läget är allvarligt:

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

– Då hade jag fullt fokus på mig, på att överleva, för jag inser att det här är inte bra. Jag kände såhär att här ska jag fan inte dö.

Skadar lungan

Hugget går in i armhålan och skadar lungan. Han förlorar stora mängder blod och tillståndet är livshotande. Efter en akut operation på länssjukhuset Ryhov flygs han senare på kvällen till universitetssjukhuset i Linköping. Dagen efter rapporteras att läget är fortsatt allvarligt, men stabilt.

Den åtalade mannen har i förhör berättat att han till en början inte var säker på att de var riktiga poliser. Han säger också att han inte har huggit polismannen eller varit nära att hugga den andra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis allvarligt skadad vid insats i Jönköping. Detta har hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet