Här övermannades mannen efter ingripandet. Trots att han var skjuten i benet fortsatte han att svinga svärdet mot polisen. Foto: ur Polisens förundersökning

Så gick attacken mot poliserna till – fortsatte även efter han skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Trots att polisen sköt flera varningsskott och skott som träffade honom i benen fortsatte den nu åtalade 35-åringen framåt för att undvika att bli gripen.

I förhör berättar polismännen hur 35-åringen sparkar, rivs, och bits under det som beskrivs som en brottningsmatch, efter att mannen skjutits i benet.

Det är ett larm om en person som skriker ”sieg heil” och att han ska ”döda alla”, som de två poliserna åker på. När de kommer till platsen minns den ena av dem att mannen vid ett tidigare ingripande försvunnit från lägenheten via balkongen. Han gör likadant denna gång. En av poliserna tar upp jakten till fots medan den andra kör efter i polisbilen.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Svingar med svärdet

I handen har 35-åringen ett svärd. I hans väska ligger flera knivar och en pistolattrapp.

Svärdet som mannen använde låg i snön efter attackerna. Foto: ur Polisens förundersökning

Trots att polisen flera gånger säger till honom att släppa vapnet och lägga sig ner fortsätter han. De rör sig från 35-åringens bostad mot ett grönområde. Där svingar han sitt svärd mot polisen flera gånger. Han blir också sprejad med pepparsprej men trots det fortsätter han.

– Jag har aldrig träffat en människa som man inte kan få någon kontakt med, säger den polisman som blev skadad.

Hugger i armhålan

När han sätter sig på huk gör den yngre polismannen ett försök att övermanna honom. Men då vänder sig 35-åringen snabbt om och hugger honom i armhålan.

Den äldre kollegan blir vittne till det och fortsätter jakten på 35-åringen, medan den skadade polisen får hjälp av en patrull som just kommit till platsen.

Flera varningsskott

Trots flera varningsskott och pepparsprej ger sig 35-åringen inte. Inte ens när han är skjuten i benet slutar han och han svingar svärdet flera gånger mot polisen, som i förhör säger att han fruktade för sitt liv.

Det är först när fler kollegor kommer till platsen som 35-åringen kan övermannas och sättas i handfängsel. Polisen tvingas lägga ett tygstycke över hans ansikte för att lugna ner honom och kunna påbörja första hjälpen.

Här kan du läsa hela vår rapportering om attacken på poliserna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Emma Harrius svara på tre frågor om svärdattacken mot polismännen. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet