Foto: SVT

Akut brist på lärare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skolverkets prognos kommer 2 560 lärare behövas i länet de kommande fem åren.

Bristen på lärare i Sverige beskrivs som akut. Totalt behövs det 70 000 heltidsarbetande lärare, förskollärare och fritidspedagoger de närmsta fem åren, enligt Skolverket.

I Jönköpings län beräknas det behövas 2 560 lärare de närmsta fem åren och 2 240 de fem efterföljande.

– Frågan är inte om läget är allvarligt utan hur allvarligt det är. Utan tillräckligt många utbildade lärare har vi ingen bra skola och utan en bra skola påverkas Sveriges framtid negativt. Det behövs en nationell samling kring läraryrket och det är bråttom, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Kan bli ännu större behov

Det stora rekryteringsbehovet beror på att många lärare går i pension, lämnar yrket av andra orsaker och att det idag finns många obehöriga lärare som undervisar i skolorna.  Prognosen från Skolverket påverkas av om lärare stannar i yrket och i vilken utsträckning nyutbildade lärare börjar arbeta som lärare. I värsta fall kan behoven bli ännu större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.