Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsparkcykeln har blivit ett naturligt sätt för många att ta sig fram i stadstrafik. Men skadorna ökar. I klippet ovan berättar överläkaren Magnus Allard på ortopedkliniken i Jönköping om en av de mer allvarliga skador som kickbikeåkare riskerar. Foto: SVT/TT

Allt fler patienter får vård efter olyckor på elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att antalet elsparkcyklar ökar blir också olyckorna fler. Förra året skadade sig 3 283 personer i Sverige, enligt Transportstyrelsen. Det är en ökning med nästan 80 procent jämfört med 2019.

– Vi ser en hel del knä- och fotskador och ganska mycket handledsskador. Tyvärr också en del ansiktsskador och hjärnskakningar, säger Magnus Allard, överläkare på ortopedkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Intåget av elsparkcyklar har orsakat många skador. Totalt skedde 3 283 olyckor i landet med elsparkcyklar inblandade under 2022, och 4 personer omkom. Det kan jämföras med 2019 då 708 personer skadade sig. Detta framkommer i Transportstyrelsens nya

Magnus Allard, överläkare på ortopedkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

sammanställning, enligt uttag ur olycksdatabasen Strada där både polis- och sjukvårdsrapporterade trafikolyckor finns med.

De lokala skillnaderna är stora och de allra flesta olyckorna sker i större städer där det sker uthyrning av elsparkcyklar. Merparten av de skadade är mellan 25 och 44 år och män är överrepresenterade.

Riskerar svåra skador

I september 2020 blev det möjligt att hyra elsparkcyklar i centrala Jönköping och med det har också antalet olyckor ökat, något som märks på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, enligt Magnus Allard.

– Vi har märkt en radikal förändring de senaste tre åren med många fler olyckor. Det är tråkiga skador och det påverkar människorna som får dem.

I klippet ovan visar ortopedläkaren en av de mer allvarliga skadorna som elsparkcykelanvändare riskerar.

Antalet elsparkcykelolyckor i Jönköpings län:

2019: 2 st

2020: 7 st

2021: 36 st

2022: 47 st

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.