Foto: SVT

Allt tuffare hitta studentboende i Jönköping

Publicerad

Det blir allt svårare att hitta studentboende i Jönköping. Det visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer. Enligt den är det endast sex orter i landet som kan erbjuda alla studenter bostad inom en månad.

Undersökningen som gjorts visar att situationen är värst på större svenska studentorter och i storstäderna. Men enligt Sveriges förenade studentkårers undersökning, som bygger på uppskattningar som görs av studentkårerna i landet, blir situationen i Jönköping allt tuffare.

I början av terminen hjälper studentkåren till med att skaffa sovsalar och hjälper till att förmedla soffplatser hos studenter som har bostäder.

Utbrett problem i landet

I undersökningen delas städerna in i röda städer, gula städer och gröna städer. Den röda kategorin är städer som inte kan erbjuda studenter boende under hösten. I exempelvis Göteborg är det i snitt 1,5 års kötid för ett enkelrum i studentkorridor. För en egen lägenhet kan väntetiden vara 4-5 år.

Gula städer, där Jönköping ingår, är städer som kan erbjuda boende någon gång under höstterminen.

När SVT nyheter pratade med Amanda Fischer på studentkåren i Jönköping tidigare i somras sa hon att situationen kan vara besvärlig för studenter att hitta bostad i Jönköping.

– Det allra flesta studenter bor ju delat eller i studentkorridor. Sedan är det många studenter som bor tillfälligt, som hyr i andra hand kanske ett halvår innan de lyckas få tag i något eget.

Bostad inom en månad

De gröna städerna kan erbjuda studentboende inom en månad. Enligt Sveriges förenade studentkårers rapport är det bara sex städer i den kategorin, bland annat Karlshamn, Skellefteå och Sundsvall.

– Ett tryggt boende behövs för att vi studenter ska kunna fokusera fullt ut på våra studier och inte lägga energi på att bevaka krångliga köer, leva med korta andrahandskontrakt och gå runt med en gnagande oro över framtiden, säger Caroline Sundberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS), till Hem och hyra.

Sök aktivt

Och Amanda Fischers råd till nya studenter i Jönköping är att vara aktiv i sitt bostadssökande.

– Registrera dig på alla lägenheter som finns på Studbo. Kolla även områden runt Jönköping, för ofta är det väldigt bra kommunikationer och det är ju inte permanent. Så länge man hittar någonstans att bo tillfälligt brukar det lösa sig för de flesta studenter under vårterminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.