Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län, vilka åtgärder regionen planerar för under blockaden. Foto: Gustaf Söderström/SVT/TT

Vid fara för liv – då beordrar regionen vårdpersonalen att arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har förberett sig på att klara vården nu när det blir övertidsblockad i konflikten med Vårdförbundet.

När 3 000 vårdanställda hindras att jobba övertid blir det luckor i vården – sista utvägen för regionen är att beordra skyddsarbete.

I klippet: Så ska regionen säkerställa att vården fungerar vid övertidsblockaden från Vårdförbundet.

Vårdförbundet kommer inte överens med arbetsgivarna i SKR och Sobona. Nu tar facket till stridsåtgärder och går ut i övertidsblockad, meddelar Vårdförbundet vid lunchtid på torsdagen.

Klockan 16 på torsdagen sätts 63 000 vårdanställda i övertidsblockad runt om i landet. 3 000 av dem i Region Jönköpings län.

– En övertidsblockad kommer att påverka vården och vi sitter just nu och gör risk- och konsekvensanalyser i hela verksamheten. För oss som arbetsgivare är det viktigt att konflikten mellan de fackliga parterna inte drabbar invånarna, säger Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköping län.

Konflikt om arbetsscheman och övertid

För Vårdförbundet handlar konflikten om arbetsmiljö, löner och schemaläggning, där fackförbundet inte är nöjda med det bud som arbetsgivaren lämnat i förhandlingarna. Ett stort problem är den stora mängd övertid som medarbetare har. Regionledningen har en delvis annan bild.

– Ser man till helheten ser det ok ut, vi har ett snitt på 2,2 procent övertid på totalen, men på vissa arbetsplatser är det alldeles för mycket övertid, säger Patrick Nzamba, HR-direktör.

Har ni för få anställda i vården?

– Vi har för få anställda i vissa delar av länet, längre ifrån Jönköping, samtidigt som vi totalt sett fortsätter att växa i antal medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.