Foto: Jan Franzén

Attentat mot flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

En man är misstänkt för att ha krossat rutor och satt upp rasistisk propaganda på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tranås.

Larmet kom in till polisen vid 02:40 i natt. När de kom till Migrationsverkets boende i Tranås var det flera krossade rutor och affischer med främlingsfientliga budskap på byggnaden.

Höll kvar man

Det var boende och personal som larmade. Från början verkade det som om det var två män som attackerade boendet.

Bränder på asylboenden

– På något sätt har de lyckats hålla kvar en person, en man född 1986, som förhördes på platsen, säger vakthavande befäl Maria Lavesson.

Enligt Aftonbladet är det nazistisk propaganda som satts upp. Det har dock inte bekräftats av polisen.

– Det är bland annat klistermärken med rasistiska förtecken, säger vaktahavande befäl Maria Lavesson.

Hets mot folkgrupp

Ärendet har överlämnats till jouråklagare och det har inletts en förundersökning om skadegörelse och hets mot folkgrupp. Mannen som misstänks för brottet är hörd, men inte gripen.

– När det gäller skadegörelse är straffsatsen så pass låg att det inte leder till anhållande, därför griper vi inte heller personen, men han är misstänkt, säger Maria Lavesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet