Anstalten Hall Foto: TT

”Avancerade planer” på att frita OG-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömts för mord och mordförsök på ett par i Nässjö i februari 2013 har placerats på säkerhetsavdelning, sedan Kriminalvården fått information om att det finns långtgående och avancerade planer på att frita honom.

Tungt kriminella element har utarbetat ”långtgående och avancerade planer” på att frita en ledarfigur inom Original Gangsters. Det skriver Kriminalvården i ett beslut om att placera den morddömde mannen på en sluten säkerhetsavdelning på anstalten Hall utanför Södertälje. Mannen har suttit isolerad sedan uppgifterna kom till myndighetens kännedom i mitten av november.

Två mord och fyra mordförsök

Han dömdes 2014 till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en 43-årig man i Bergsjön i april året innan, samt för att ha mördat en 60-åring i Nässjö några månader tidigare.

Mordet i Nässjö

Han dömdes även för fyra mordförsök vid händelserna.

Domstolen beskrev skjutningarna i avrättningsliknande former, men själv har OG-ledaren hela tiden nekat till ansvar.

Långt framskridna planer

Enligt Kriminalvården är det en ”samverkande myndighet” som lämnat informationen om de långt framskridna planerna från organiserade kriminella på att frita honom.

Mannen har själv sagt till Kriminalvården att han inte har något med saken att göra, och att han blivit indragen av en annan person som ”tydligen har livlig fantasi”. Enligt honom själv arbetar han med sin resningsansökan och skulle aldrig riskera det arbetet genom att rymma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Nässjö

Mer i ämnet