Foto: SVT/Johannes Tolf

Barnens Vasalopp lockade skidsugna

Uppdaterad
Publicerad

I dag söndag arrangerades barnens Vasalopp vid Hallbystugan i Jönköping. En skidfest utan tidtagning eller tävlan som lockade 150 barn.

Termometern visar runt nollan och i svackan nedanför Hallbystugan ljuder musik i samklang med kommentatorns stämma:

– Och nu kommer Anja Rydell in mot mål med startnummer ett.

Det är barnens Vasalopp och de unga deltagarna åker med varierad hastighet genom spåret. Varvet mäter 500 meter, och barnen får välja mellan att åka ett eller flera varv.

– Jag siktar på att åka fem varv, säger 8-åriga Anja Rydell när SVT Nyheter Jönköpingen följer med henne inledningsvis.

Hon är ett av 150 barn som i dag valt att tillsamman med föräldrar och syskon komma hit för att åka skidor. Ingen åldersgräns finns och barnen startar när de vill. Väl i mål får de medalj, diplom och blåbärssoppa.

Uppsving för skidåkning bland barn

– Jag tycker att det är roligt att åka skidor, säger 5-årige Filip Grauers och visar upp medaljen som han precis har fått runt halsen. Någon minut efter hans målgång passer även storasystern Felice, 7 år, över mållinjen efter fem varv, totalt två och en halv kilometer.

– Jag har tränat skidåkning sedan 2016, berättar hon.

Skidåkningen har fått ett uppsving för arrangören IF Hallby SOK. Allt fler barn har börjat träna skidor.

– Mycket är tack vare att vi har konstsnö vilket kan vara avgörande här i länet där vintrarna kan vara svåra för vintersportare, säger Tomas Pettersson Hjelmqvist som är engagerad i föreningen. För dagen är han tillika kommentator och intervjuar en efter en av de barn som kommer in i målområdet.

– Vi har ett par juniorer som är med i juniorlandslaget, och det smittar naturligtvis av sig ner i åldrarna också.

Efter två timmar summeras deltaganget. Traditionen med barnens Vasalopp är årligt återkommande för IF Hallby SOK och Tomas Pettersson Hjelmqvist verkar nöjd med deltagarsiffran på 150.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.