I klippet visar Krister Linnell upp tusentals fridfulla bin i ett bisamhälle. Foto: SVT

Biodlare hoppas på högre ersättning: ”Hög tid att värdesätta binas arbete i Sverige”

Publicerad

Ersättningsbeloppet till biodlare som drabbats av bi-sjukdomen amerikansk yngelröta är hånfullt låg vittnar flera biodlare om. Nu lyfter Jordbruksverket återigen frågan om att ersättningen för bisamhällen som måste förstöras ska höjas.

I klippet visar Krister Linnell upp tusentals fridfulla bin i ett bisamhälle.

Biodlare som drabbats av bi-sjukdomar har gjort stora ekonomiska förluster genom åren. En del tycker att sittande regeringar och myndigheter inte stöttat dem. Trots att Jordbruksverket flertal gånger under flera år uppmärksammat regeringen på problemet med för låg ersättning till drabbade biodlare, så har ännu inget beslut fattats.

– Det finns inget som är så tråkigt för en biodlare som att behöva destruera ett samhälle på grund av sjukdom och man gör en ekonomisk förlust, utan att någon från myndigheternas sida blinkar med ett öga, säger Krister Linnell, ordförande i Södra Vätterbygdens biodlarförening.

”Staten har inte brytt sig”

Pollinerande bin är en viktig funktion för biologisk mångfald och jordbruk. Krister Linnell tycker inte att staten gjort något till biodlarnas fördel sedan 30 år tillbaka. 

– Ersättningen är så låg att biodlare inte ens tycker den är värd att prata om, å andra sidan har försäkringsbolag kommit in i branschen och erbjudit bra försäkringar, men jag tycker det är fel att staten inte bryr sig. Jag vill påstå att de inte brytt sig sedan 70- till 90-talet, det har ändå gått 30 år nu, säger Krister Linnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.