Foto: Jonas Tubbin

Blev mobbad för sin funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

25-åriga Pauline Wågström från Nässjö har Aspergers syndrom och selektiv mutism. I låg och mellanstadiet trivdes hon i skolan, i högstadiet förändrades allt.

– Jag blev utsatt för psykisk mobbing, de andra eleverna hånlog mot mig och tyckte jag var konstig.

I högstadiet hamnade Pauline Wågström utanför i klassen. Hon fick ofta undervisning i ett enskilt rum och även på rasterna blev hon oftast sittande själv i ett rum där hon spelade spel med sin assistent.

Hennes funktionsnedsättning med Aspergers syndrom och selektiv mutism har bland annat lett till att hon haft svårt att ta kontakt och prata med andra.

När skolan inte fungerar

Självbiografiska böcker

Men för att öka kunskapen om denna typ av funktionsnedsättning har hon nu skrivit två självbiografiska böcker som hon har gett ut själv utan förlag. Den första heter Om ett missfoster.

– Det var en som kallade mig missfoster en gång, Då ville jag vara lite ironisk, här är boken om missfostret, berättar Pauline Wågström.

Och hennes första bok har fått ett fint bemötande.

– Bara positivt, det är föräldrar med barn som har funktionsnedsättning som säger att de blivit hjälpta och sådana som själv har det, men som aldrig hittat böcker om det.

Annat stöd

Pauline Wågström hade under sin skolgång en assistent som hjälpte henne i skolan. Men under högstadiet hade hon velat ha ett bättre stöd från skolans sida.

– Man kanske hade kunnat berätta för mina klasskamrater och informera mer om vad jag hade för funktionsnedsättning, så kanske de inte hade tyckt att jag var så konstig.

Är det där det oftast brister?

– Ja, det är ju inte många som vet vad det här är.

Därför tycker hon att lärare som har elever med olika typer av diagnoser borde läsa böcker i ämnet. Även klasskamrater borde enligt henne läsa böcker, som hennes egna, för att få ökad förståelse.

Till bokmässan

Nu hoppas Pauline att hon ska kunna utveckla sitt författarskap. Tillsammans med ett par andra författare kommer hon att ha ett bord på årets bokmässa i Göteborg. Skrivandet är något hon har hållit på med enda sedan hon var liten.

– Ibland är jag lat och då skriver jag inte på jättelänge, men när jag börjar kan jag skriva i flera dagar i sträck.

En positiv sida med Aspergers är enligt Pauline att hon har lätt för att koncentrera sig på en sak som hon tycker är kul.

– Det är positivt när man skriver böcker.

Men selektiv mutism ser hon inga fördelar med.

– När folk pratar med mig kan jag ibland inte svara ordentligt, det är jobbigt.

Hur vill du bli bemött av människor som möter dig?

– Jag vill ha förståelse, att de inte försöker tvinga mig att prata för då blir det värre.

Att man närmar sig dig med försiktighet?

– Ja, precis.

Läs också: Specialpedagogen om Paulines erfarenheter

Fakta:

Aspergers syndrom:

Är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Personer med Asperger kan ha lättare att fokusera på saker som de är intresserade av och kan känna motstånd att ta till sig information de inte är intresserade av. De kan också ha svårt att förstå vad andra personer menar eller hur de känner om det inte sägs rent ut. När nya saker ska göras kan personer med Asperger lätt känna stress.

Selektiv mutism:

Vissa personer med olika autismspektrumtillstånd kan ibland drabbas av ofrivillig tysthet. Oftas inträffar det i sociala situationer som för personen är förknippade med stark ångest.

Källa: 1177-vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet