Foto: Arkivbild SVT

Boendepersonal har fått nog – orkar inte längre

Uppdaterad
Publicerad

Flera i personalen planerar att lämna eller ta pension tidigare för att de fått nog. Huvudskyddsombudet anmäler nu arbetsmiljön på fem särskilda boenden i Tranås kommun. – Situationen är alarmerande, säger Ann-Sofie Forsemalm.

Nya arbetssätt och nytt schema har blivit droppen för boendepersonal i Tranås som nu anmäler arbetsgivaren Tranås kommun. På boendena behandlas både somatiskt sjuka och dementa äldre, och personer med psykiska diagnoser. Huvudskyddsombudet Ann-Sofie Forsemalm skriver i anmälan att det är svårt att få in vikarier och att arbetsbelastningen är mycket hög, vilket medför brister och risker i arbetsmiljön.

– Det har varit tufft ganska länge. I våras beslutade arbetsgivaren att vi inte ska ta in vikarier första dagen vid sjukdom och vård av barn vilket har tagit hårt på verksamheten och gjort det värre.

Hon berättar att hon hela tiden får samtal från personal som fått nog.

– Vi får jättemånga. Folk vill sluta och byta jobb. Det är alarmerande.

Man kräver nu att Tranås kommun ska säkerställa att personalen ska orka genom att bland annat öka rekryteringen av vikarier samt att personalen inte tilldelas ohälsosamt många arbetsuppgifter.

– Vi hoppas att arbetsgivaren ska ta oss på allvar. Det är väldigt tungt ute på arbetsplatserna. Vi vill att de ska lyssna på oss och inte på plånboken.

Förändringar på gång

Socialchef Sara Erlingson säger till SVT Nyheter Jönköping att det pågår ett förbättringsarbete och att man lyssnar på personalens synpunkter.

– Vi tar till oss av det här. Personalens synpunkter är viktiga. Den här oron beror delvis på att det händer mycket just nu och det har jag respekt för.

Vad  är det för förbättringar som är på gång?

– Jag kan inte ge några löften men vi jobbar till exempel på att kunna erbjuda heltid istället för deltid och att hela vikariesituationen ska förbättras.

Innebär det att det här med att inte ta in vikarie första sjukdomsdagen kan förändras?

– Det kan det göra. Vi ser ingen prestige där. Den ändringen kom till för att få bukt på skenande vikariekostnader och möjliggöra samarbete mellan avdelningarna. Men detta tillämpas när situationen tillåter, det får ju aldrig bli tomt på avdelningarna.

Är det plånboken som styr situationen?

– Nej, politikerna bestämmer vilka ramar vi får och det är vårt uppdrag att sköta verksamheten utifrån det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.