Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI, uppger att global uppvärmning leder till mer extrema skyfall. Foto: TT / Privat

Dessa områden i länet hotas av extrema skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar och ökad temperatur leder till ökad nederbörd. SMHI beräknar att kraftiga regnoväder kan öka med upp till 25 procent i länet till och med nästa sekel. Och Värnamo och Jönköping ligger i riskzonen för översvämningar.

Människans påverkan på klimatet kommer leda till ökad nederbörd och även en större risk för extrema skyfall. Frågan om hur samhället kan skydda sig mot skyfallen kommer att behandlas på det internationella klimatmötet som hålls i Paris i början av december.

Årsnederbörden i Jönköpings län kommer öka med uppemot 25 procent fram till sekelskiftet, enligt SMHI. Värst drabbas den västra delen av länet. I exempelvis trakterna runt Gislaved och Gnosjö beräknas nederbörden öka med uppemot 150 millimeter.

#vårtklimat – skyfall

Enligt Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI, beror den ökade nederbörden på att luften innehåller mer vattenånga när klimatet blir varmare.

– Då kan nederbörden bli mer intensiv och mer extrem, säger han.

Flera riskområden

I Jönköpings län finns flera platser klassade som riskområden för översvämningar som kommer efter att skyfallen blir allt fler.

Ett av riskområdena är Värnamo som hotas av stigande vattennivåer i Lagan och där byggs permanenta skyddsvallar.

Även Jönköping är i farozonen, både av stigande nivåer i vattendrag men även av plötsliga skyfall som översvämmar dagvattennätet och rinner ner från höjderna runt tätorten. Detta kräver att avloppssystemen anpassas till större vattenmängder.

Erica Storckenfeldt, riskingenjör vid räddningstjänsten, förklarar att avloppsrören är anpassade till ett så kallat ”tio års regn”, alltså det största regnet som statistiskt kan komma under en tioårsperiod.

– Men någonstans blir rören fulla när de får tillräckligt mycket nederbörd att ta hand om och då får man leda på ytan, säger hon, vilket är en åtgärd som Jönköpings kommun nu genomför på flera ställen för att skydda staden mot översvämningar. 

Svåra att förutspå

Men de plötsliga skyfallen är svåra att förutspå eftersom de kan komma var som helst och skadorna kan bli stora. 

– Vattnet kan blockera saker och förstöra saker. Men det kan även bli vatten på vägar och ras och skred i värsta fall, säger Erica Storckenfeldt.

Trots att SMHI gjort beräkningar på hur mycket nederbörden kommer öka fram till sekelskiftet menar Erik Kjellström att de extrema skyfallen kan komma mycket tidigare än så.

– Redan nästa sommar kan det komma ett mycket kraftigt skyfall som är värre än mycket av det man kommer se framöver.

Och enligt honom börjar det bli bråttom med åtgärder mot den globala uppvärmningen.

– Om vi ska klara det så kallade tvågradersmålet då måste utsläppstrenden snart vända och utsläppen måste minska kraftigt framöver, säger Erik Kjellström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – skyfall

Mer i ämnet