Liselotte Ingesson-Politis, enhetschef vid Migrationsverket i Jönköping säger att de inte har problem med löss på några andra boenden i Jönköping Foto: SVT

”Det kliar så att blodet rinner”

Uppdaterad
Publicerad

De har levt ett halvår med lössbett varje natt. Flyktingar på migrationsverkets asylboende på Rosenlund i Jönköping känner att ansvariga för boendet inte tar situationen på allvar.

Merna Abudllfatha har bott på anläggningen på Rosenlund i ett halvår. Under hela den tiden har det varit stora problem med lusangrepp och hon visar sina armar som är helt sönderbitna.

– Lössen bor i sängen och kommer fram på nätterna. Jag ser dem själv. Och de bits och det kliar så att blodet rinner. Det är hemskt och jag har fått huden förstörd på armar och ben, säger Merna Abudllfatha.

”Gör vad vi kan”

Liselotte Ingesson-Politis, enhetschef vid Migrationsverket i Jönköping säger att de inte har problem med löss på några andra boenden i Jönköping just nu, utan bara det på Rosenlund. Hon berättar att Anticimex är involverade och att man gör vad man kan för att bli av med lössen.

– Men det är svårt när de väl etablerat sig och det har tagit längre tid än vi trott att sanera för problemet kvarstår, förklarar hon.

Men är det rimligt att människor ska bli bitna på det här sättet på ert boende?

– Nej, men vi gör vad vi kan för att komma till rätta med problemet.

Anticimex: Knepig situation

På Anticimex konstaterar man att situationen är knepig.

– Det handlar om små ytor med mycket bagage och saker där lössen kan trivas. Men vi arbetar på och hoppas få bukt med problemet. Ibland är det så att det blir kommunikationsproblem i hur människor ska agera och då är vårt arbete ogjort, säger Nico Marinopoulos, skadedjurstekniker vid Anticimex i Jönköping.

Vi träffar också Adel Alttahan som bodde på anläggningen för ett år sedan och han berättar att problemet fanns redan då.

– Det var kaos. Det är ingen bra plats att bo på. Vi fick bett varje dag, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.