För första gången ställdes nyligen akuten på Ryhov inför samma problem då en patient kom in. Foto: TT/SVT

Vägglöss kan bli problem för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Ett lusangrepp på ett sjukhus kan ställa till med stor skada. Nyligen tvingades akuten på Ryhov hantera en situation när en patient misstänktes bära på löss.

– Vi blev väldigt tagna på sängen, säger Britt-Marie Persson, verksamhetschef på akuten.

Problemen med vägglöss på ett asylboende i Jönköping ställer också större krav på sjukvården. I storstäderna kan lusangrepp på sjukhus ställa till stora bekymmer och för första gången ställdes nyligen akuten på Ryhov inför samma problem då en patient kom in.

Patienten som kom in var akut sjuk och kom från ett asylboende i Jönköping där många personer lever på liten yta. Hon kom in vid två tillfällen och ansvariga för boendet ringde och varnade för att det kunde finnas vägglöss i kläder och bagage.

– Vi blev väldigt tagna på sängen. Vi tog in henne på ett rum och behandlade henne snabbt och hon kunde lämna sjukhuset och sen började vi städa och ringde Anticimex direkt, berättar Britt-Marie Persson verksamhetschef akuten.

Användes inte

Hon berättar att både den ambulans och det rum som patienten behandlats i blev ståendes oanvända i flera dagar.

– Vi visste inte hur vi skulle agera. Men efter information från Anticimex och städning så förstod vi att det räckte med det om inga löss setts till, säger Britt-Marie Persson.

Vägglöss är inte farliga men bits och är extremt svåra att bli av med om de etablerar sig.

– Jag har varit på sjukhuset och informerat personalen om hur de ska agera. Det handlar om att ta hand om patientens kläder och tillhörigheter och lägga dem i plastpåsar så att lössen inte sprids, berättar Nico Marinopoulos, skadedjurstekniker vid Anticimex i Jönköping.

Speciell miljö

Men om lössen etablerar sig så är det andra medel som gäller.

– Ett sjukhus är speciellt så det är bara miljövänliga alternativ som används. Vi kan värmebehandla upp till 70 grader – då dör lössen eller strö ut kiselpulver, berättar Nico Marinopoulos.

På akuten känner sig nu personalen lite tryggare.

– Nu vet vi hur vi ska agera och att löss inte på något sätt beror på dålig hygien utan är något man helt enkelt kan få med sig i bagaget när man reser, säger Britt-Marie Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.