Högre skadestånd till våldtagen kvinna

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i Göta hovrätt mot de sju män som våldtog en 29-årig kvinna på ett asylboende i Mariannelund i december.

I tingsrätten dömdes sju män till långa fängelsestraff på mellan 4,5 och 6,5 år för grov våldtäkt. De fastställs nu i hovrätten.

Och trots att åklagare Gunnar Brodin ville att männen skulle dömas solidariskt till 6,5 års fängelse vardera, förutom den 25-årige man som fört kvinnan till platsen som enligt åklagaren borde få ett strängare straff, så är han nöjd med domen mot de 7 männen. Till Smålandsnytt säger han också att han inte ser någon anledning att begära att Högsta Domstolen prövar målet.

Gruppvåldtäkt på flyktingförläggningen

– Det viktigaste med dagens dom är att Hovrätten nu slår fast att någon som hjälper till och till exempel håller fast ett våldtäktsoffer under övergreppet kan dömas som medgärningsman, säger Gunnar Brodin.

Räknar med att domen överklagas

Advokat Anders Berggren håller inte med åklagaren, utan är klart missnöjd med domen på 6 års fängelse för den 20-årige man som han försvarar.

20-åringen nekar till att ha haft sexuell kontakt med kvinnan och Anders Berggren tycker inte att Hovrätten har tagit tillräcklig hänsyn till mannens förklaringar. Därför räknar han med att hans klient liksom flera av de andra dömda männen vill få sin skuld prövad av Högsta Domstolen.   

Höjt skadestånd

Den drabbade kvinnan ville också ha högre skadestånd. I tingsrätten fick hon 475 000 mot begärda 1 250 000 kronor. I överklagandet har hon begärt 1 150 000 kronor.

Nu höjs hennes skadestånd till 575 000 kronor.

– Alltid något, men det var ju inte vad vi hoppades på, säger kvinnans målsägandebiträde Charlotte Bokelund.

Våldtogs i flera timmar

Kvinnan skulle gå på nattklubb med sin 25-årige kompis i december 2011. Istället tog han henne till en fest i en lägenhet på asylboendet i Mariannelund, där sju andra män fanns.

25-åringen gick sedan därifrån och de sju männen våldtog kvinnan upprepade gånger under flera timmar. När 25-åringen kom tillbaka våldtog även han henne.

Fängelsedomarna som fastställs

Två män döms till 6,5 års fängelse för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt.

Fyra män döms till sex års fängelse för grov våldtäkt. En av dem är 25-åringen som tog med kvinnan till asylboendet.

En man döms till 4,5 års fängelse för grov våldtäkt. Han var under 21 år och fick så kallad ”ungdomsrabatt”.

Sex av de dömda utvisas på 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt på flyktingförläggningen

Mer i ämnet