Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kalle Sand om investeringen som hjälpt honom ställa om sin verksamhet så att den blivit mer klimatsmart. Foto: SVT

Eko-bonden i Eksjö: ”Svårt att klara lönsamheten med alla krav”

Uppdaterad
Publicerad

När bönder i Europa har känt att de lever på marginalen och att miljökraven är för hårda har de protesterat. Samtidigt har flera ekologiska lantbrukare i Jönköpings län gått över till att odla konventionellt när lönsamheten sjunkit och kraven blivit för stora.

Inför valet till EU-parlamentet i juni så är det många partier som vill se förändringar eller förbättringar för jordbrukare. En av dessa är Alice Bah Kunke (Mp) från Värnamo. Hon sitter i dag i EU-parlamentet och vill bland annat se ökat stöd till de svenska bönderna.

Flera lämnar ekologiskt jordbruk

I dag har många lantbrukare lämnat det ekologiska jordbruket bakom sig. Den största orsaken är att kunder valt bort ekologiska produkter i butiken när matpriserna varit höga, något som Kalle Sand, ordförande för ekologiska lantbrukarna i Jönköpings län, kan förstå.

EU-valet i Jönköpings län

– Vi har haft det väldigt jobbigt inom det ekologiska. När man inte får kalkylen att gå ihop kan jag förstå att man byter. Det är mindre regler man behöver hålla sig till som konventionell. Det är många parametrar som ska stämma hela vägen för att få en lönsamhet, säger Kalle Sand.

Behöver ställa om

Samtidigt säger han att det inte går att komma ifrån att lantbruket, som stod för 14 procent av Sveriges koldioxid utsläpp 2022, enligt siffror från Naturvårdsverket, behöver göra en klimatomställning.

I klippet ovan hör du hur Kalle Sand vill att klimatomställningen ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Jönköpings län

Mer i ämnet