Foto: SVT

Fältrittklubben hoppas komma igång med ridskolan

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings Fältrittklubb har drabbats hårt av den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Ridskoleverksamheten ligger helt nere, men nu finns förhoppingar om att delar av ridskolan ska kunna öppna inom ett par veckor.

– Vi har diskuterat möjligheten att öppna en del av verksamheten. Det blir inte full verksamhet och den beläggs med kraftiga restriktioner, säger distriktsveterinären Maja-Lisa Sabel till SVT Nyheter Jönköping.

Under onsdagseftermiddagen har hon suttit i möte med representanter från ridklubben och deras försäkringsbolag.

Kraftiga restriktioner

Förhoppningen efter mötet är att inom ett par veckors tid kunna öppna upp delar av ridskoleverksamheten igen. Men något beslut är ännu inte fattat.

– Vi kommer att ha ett nytt möte under fredagen, säger Maja-Lisa Sabel.

Om verksamheten öppnas igen kommer den att beläggas med kraftiga restriktioner. Till exempel kommer ridskoleeleverna inte få klappa andra hästar, man måste använda handssprit och duscha och byta om efter sina ridpass.

– Området blir som en sluss där man får använda en uppsättning kläder inne på anläggningen och en utanför, säger Maja-Lisa Sabel.

Totalt tolv hästar

Sedan september är det tolv hästar på anläggningen i Klämmestorp som drabbats av den smittsamma sjukdomen kvarka. Sjukdomen göra att hästarna får feber, snuva och svullna körtlar.

Hur behandlar man kvarka?

– I första hand låter man sjukdomen läka ut av sig själv eftersom det minskar risken för att hästarna återsmittas under samma utrbrott. Men är de riktigt snoriga och har svårt att äta och andas måste man behandla med penicillin, säger Maja-Lisa Sabel.

Kvarka kan vara direkt livshotande för hästar. Maja-Lisa Sabel berättar också om att sjukdomen kan ge komplikationer som kan leda till livshotande tillstånd först flera år efter att hästen drabbades av kvarka.

Sprida smittan

Sjukdomen drabbar inte människor, men de kan sprida smittan vidare. Det är därför de kraftiga restriktionerna kommer att finnas om delar av verksamheten öppnas upp.

Finns det smittade hästar på anläggningen nu?

– De stora hästarna som varit smittade är symptomfria och det är några ponnys som precis blivit symptomfria, säger Maja-Lisa Sabel.

Tufft ekonomiskt

För Jönköpings Fältrittklubb innebär utbrottet av kvarka ett stort ekonomiskt avbräck som hotar klubbens existens.

– Det är verkligen en kris ekonomiskt. Att ha ridskolan stängd innebär inga pengar in, men fortfarande pengar ut, säger Elisabeth Palmersson, som är verksamhetschef.

Klubben har en så kallad avbrottsförsäkring, men den täcker inte allt ekonomiskt bortfall. Fältrittklubben hoppas nu också på ekonomiskt stöd från kommunen.

Kommer ni att klara det här?

– Vet inte. Vår ordförande har suttit i möte med våra revisorer i dag om var vi står ekonomiskt. Läget är osäkert, säger Elisabeth Palmersson.

Tappar ridskoleelever

Klubbens ordförande Kicki Alm berättar att de håller på att gå igenom ekonomin och upprätta en ny budget. Läget är kritiskt och hon säger att det stöd som kommunen och försäkringsbolaget så här långt har gett hjälper dem att klara lönekostnaderna, men det behövs mer pengar.

– Vi kommer att ha ett nytt möte med kommunen i början av februari, säger Kicki Alm.

Hon hoppas också på stöd från sponsorer framöver. Ridklubben hade före kvarkautbrottet ungefär 520-530 elever per vecka i ridskolan.

– Flera har sagt upp sina platser och jag är rädd att vi tappat många när vi väl kommer igång igen. Och då förlorar vi intäkter.

Klubben förlorar också intäkter på att tre tävlingar har fått ställas in under hösten. De tävlingar som skulle ha hållits i januari och februari kommer också att ställas in.

Liten ljusning

En liten ljusning för den hårt prövade klubben är om det återigen går att öppna upp delar av ridskoleverksamheten inom ett par veckor. Beslut om det hoppas Elisabeth Palmersson att de kan fatta inom kort.

– Vi kommer att informera om hur det blir på vår hemsida så fort vi vet, säger verksamhetschefen Elisabeth Palmersson.

Och ordföranden Kicki Alm hoppas att klubben ska klara den svåra ekonomiska krisen de hamnat i.

– Det är tufft, men det är klart att vi ska igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.