Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Färre älgar får skjutas i år

Uppdaterad
Publicerad

Vid årets älgjakt kommer jaktlagen i länet tilldelas färre älgar att skjuta. Orsaken till att länsstyrelsen minskar tilldelningen är att älgstammen är i balans.

När älgjakten i Jönköpings län inleds den 10 oktober kommer färre älgar att skjutas än i fjol. Enligt P4 Jönköping har länsstyrelsen minskat tilldelningen av älg som får skjutas med cirka 15 procent.

Minskad älgstam

– Det finns två anledningar till det mindre antalet och det ena handlar om att älgstammen har minskat. Den andra anledningen är att vi mer och mer har gått mot ett system där vi faktiskt ska skjuta de älgar som vi delar ut, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen till P4 Jönköping.

Länsstyrelsen håller koll på älgstammens storlek genom att mäta spillningen och de senaste åren har stammen stadigt minskat. I mitten av 2000-talet ökade älgstammen, något som länsstyrelsen tror berodde på att många markägare efter stormarna Gudrun och Per prioriterade annat före älgjakten.

Färre älgar får skjutas

Men nu är älgstammen i Jönköpings län enligt länsstyrelsen nere på en nivå som är önskvärd, vilket innebär 7-8 älgar per 1 000 hektar. Därför får färre älgar skjutas under årets älgjakt.

– De som får sänkt tilldelning reagerar över det och tycker att vi begränsar deras möjlighet att skjuta älg, men vi har mål som vi styr efter och som är grundande till tilldelningen, säger Ingemar Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.