Foto: Arkivbild SVT

Fler självhjälpsgrupper i länet

Uppdaterad
Publicerad

Att träffa andra att samtala med när livet känns tufft har visat sig vara framgångsrikt. Ett projekt med så kallade självhjälpsgrupper i Jönköpings län som Regionen står bakom, kommer nu att breddas.

Det kan handla om arbetslöshet, sjukdom, separation eller sorg. Samtalen i de grupper som har funnits som projekt sedan januari 2015 varierar. Men det viktiga är att man har likasinnade att samtala med.

– Det handlar om att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att inte drabbas av psykisk ohälsa, säger Veronica Ottosson, projektledare på sektion folkhälsa, Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

– I grupperna pratar vi om livet, erfarenheter du bär på och hur du går vidare, säger Birgitta Ekeberg, projektkoordinator på sektion folkhälsa, Region Jönköpings län.

Stort intresse

Projektet som funnits i två år startades i Värnamo för södra delen av länet. Där finns idag tre grupper som är igång med olika teman. Men nu ska alltså samtalsgrupperna spridas över länet.

Självhjälpsgrupp bygger på att den enskilde själv ansöker om deltagande. Tanken är att till exempel vårdcentralerna, kommunala försörjningshandläggare, Försäkringskassan och hemsjukvården ska kunna tipsa om självhjälpsgrupper. Det är ingen behandling utan fungerar som ett medmänskligt stöd.

Hittills har ett 70-tal personer anmält intresse och så fort det finns fem till åtta som vill träffas inom rimligt geografiskt avstånd kan gruppen sättas igång.

– För att vi ska fortsätta må bra är det viktigt att ha sociala nätverk och träffa människor med liknande erfarenheter, säger Birgitta Ekeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.