Fler stödklasser krävs till nyanlända barn

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer allt fler flyktingbarn till Sverige som behöver hjälp att lära sig svenska. Jönköpings kommun räknar med att förberedelseklasserna nu kommer fördubblas från år till år.

Det drar ihop sig till engelsklektion i sjätte klass på Stensholmsskolan i Huskvarna. I dag är det glosövningar på schemat.

Aldin Awad, 13, är en av skolans nyaste elever. Han kom som flykting från krigets Syrien för två år sedan och berättar att han inte har så många syriska kompisar i Sverige.

#flykt

– Där jag bor har jag bara en kompis. Jag känner ingen mer. Han pratar inte lika bra som jag, men han har inte varit lika länge i Sverige, säger han.

Innan Aldin började på Stensholmsskolan gick han i förberedelseklass i Ekenässjön där han lärde sig svenska.

Finns problem

Samtliga nyanlända barn i åldern nio till tolv år blir erbjudna plats i förberedelseklasser så deras skolkunskaper från hemlandet kan utvärderas.

Enligt utbildningsförvaltningen i Jönköping har sju skolor i kommunen i dag förberedelseklasser, men förvaltningen har ytterligare 25 skolor i beredskap. Och det finns problem.

– Lokaler klarar vi just nu, men under många år har vi haft ett uppdrag att yteffektivisera skolorna också så vi har bekymmer, säger Stefan Pirard, internkonsult på utbildningsförvaltningen i Jönköping. 

Enligt honom väljer de allra flesta nyanlända föräldrarna att sätta sina barn i klasserna. Men ensamkommande barn blir istället placerade i en förberedelseklass av kommunen.

– De flesta ensamkommande kommer från Afghanistan och en hel del har en väldigt skral skolbakgrund. I det långa perspektivet får vi ett logistiskt problem eftersom de kommer stanna kvar i vårt skolsystem väldigt länge, säger Pirard.

Saknar kompisar

De första nyanlända barnen kom till Stensholmsskolan i februari. I dag har de sju barn från Syrien utspridda i olika klasser. 

– Den här skolan är väldigt homogen eftersom det är mest svenska barn, men det har gått fantastiskt bra, säger Rebecca Stolper, Aldins lärare.

Hur tycker du barnens utbildningsnivå är när de kommer från förberedelseklasserna?

– Den är såklart varierande, precis som med svenska barn. Men de är glada att få gå i skolan eftersom det kan hända att de inte fått det på många år eftersom de varit på flykt, säger hon.   

Och Aldin har fått nya kompisar på Stensholmsskolan, men han saknar även Syrien.

– Det känns jobbigt, man saknar nästan allting. Jag saknar mina kompisar, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet