Foto: Jessica Gow / TT

Fler ungdomar får jobb

Publicerad

För tredje året i rad minskar nu ungdomsarbetslösheten i länet. En stark konjunktur tros vara anledningen.

Att Sverige är inne i en högkonjunktur märks framför allt hos arbetsförmedlingen i Jönköpings län. Antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen har minskat med 270 personer sedan förra året.

Unga vinnare

Ungdomsarbetslösheten i länet har minskat kraftig enligt nya siffror från arbetsförmedlingen. I slutet av augusti var 1970 ungdomar i länet arbetslösa, det är 370 personer färre än samma månad 2015.

– Många nya jobb har tillkommit i branscher där ungdomar har goda chanser att få anställning. Vi ser också att många personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga har fått jobb, säger Gregory Golding, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Ökar hos utrikes födda

Men när det gäller utrikes födda ökar arbetslösheten. I slutet av augusti var det 6 580 av de totalt 10 850 arbetslösa utrikes födda.

– Flera arbetsgivare i länet har svårt att hitta rätt kompetens när de ska anställa. Med tanke på att det råder närmast full sysselsättning bland inrikes födda så är det bland de utrikes födda som den stora potentialen för tillväxt ligger, säger Gregory Golding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.