Foto: SVT/Arkiv

Fortsatt ökning av anmälningar inom sjukvården

Publicerad

Förra året anmäldes 594 fall av vårdskador i Jönköpings län till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF). Det är en ökning med över 60 procent på sex år.

Totalt i landet anmäldes 16.010 vårdskador under 2016. LÖF, som har sammanställt siffrorna menar att fler vårdbesök på grund av ökande befolkning och högre levnadsålder är del av anledningen till att anmälningarna ökar.

Men det faktum att vårdgivaren ska upplysa om möjligheten att anmäla vid vårdskada spelar också roll.

Bara 40 procent får ersättning

Skador inom ortopedi, tandvård och kirurgi är de som anmäls mest till Löf. Vanligast är de skador som inträffar i samband med operation. Andra vanliga skador är merskador på grund av försenad eller utebliven diagnos.

Men det är bara 40 procent av de skadorna som anmäls som leder till att patienten får ersättning. Under 2016 betalades totalt 607 miljoner kronor ut i ersättningar till patienter och efterlevande i hela landet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.