Foto: Jönköpings kommun

Fotboll stoppar biltrafik

Uppdaterad
Publicerad

Dunkehallavägen i Jönköping kommer att stängas av i flera timmar i samband med morgondagens allsvenska premiärmatch på Stadsparksvallen. Polisen vill parkera bortasupportrarnas bussar i backen, och det innebär att annan biltrafik inte kan passera.

Trafiksituationen kring Jönköpings Södras matcher har tidigare varit bekymmersam, och förvärras nu radikalt med det ökade publiktrycket som allsvenskan innebär. Storlag som Malmö FF drar även stora mängder bortasupportrar.

Vid en presskonferens på tisdagen uppmanade polisen, kommunen och länstrafiken åskådarna att välja andra sätt än bilen för att ta sig till Stadsparksvallen.

Jönköpings Södra i allsvenskan

Stänger av

För att klara situationen har kommunen dessutom beslutat att stänga av den vältrafikerade Dunkehallavägen förbi Stadsparken från klockan 17.30 och fyra timmar framåt.

– Polisen vill ställa upp supporterbussarna i backen och då bedömer vi att vi inte klarar av att ha gatan öppen, säger Mikael Enarsson, trafikingenjör på Jönköpings kommun.

– Visst kommer det att påverka trafiken, även om många hunnit hem från jobbet.

Vilka reaktioner räknar ni med?

– Det kommer nog bli ett stort tryck, men förhoppningen är att vi lyckas nå ut med informationen i förväg till de flesta

Kommer att upprepas

Busstrafiken ska enligt kommunen släppas förbi med hjälp av flaggvakter, och förhoppningsvis kan även gående och cyklister få passera.

Morgondagens vägavstängning ska utvärderas i efterhand, men troligen kommer det användas vid fler högriskmatcher, med många bortasupportrar.

Inga extrabussar

Förhoppningen är att de flesta väljer andra transportmedel, som buss eller cykel, eller väljer att parkera runt Västra torget. Men några extrabussar är ännu inte insatta

– Vi har inte några extra bussar ute i första skedet, men har en beredskap om det skulle bli för mycket tryck, säger Ruth Andersson på Jönköpings Länstrafik. Om det visar sig behövas så kommer vi göra en omvärdering till kommande matcher

Arrangörerna räknar med fullsatt – det vill säga över 6300 på matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings Södra i allsvenskan

Mer i ämnet