Foto: SVT/arkivbild

Halv miljon i vite hotar Praktiska gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Praktiska gymnasiet i Jönköping riskerar vite på 500 000 kronor om de inte åtgärdar de brister som Skolinspektionen har påtalat. Före den 28 februari nästa år ska bristerna vara åtgärdade.

Skolinspektionens tillsyn visar på allvarliga brister vid skolan. Bland annat så får inte alla elver en studiemiljö som präglas av studiero. Det finns elever som inte kan hänga med i undervisningen på grund av att andra elever uppträder störande på vissa lektioner.

– Det har framkommit under de intervjuer med elever och lärare som vi gjort, säger Åsa Kildén, utredare på Skolinspektionen.

Skolinspektionen menar att det saknas en gemensam plan för hur personalen ska arbeta för att främja studieron under dessa lektioner. I stället har elever vid en del tillfällen rekommenderats att uppsöka andra rum för att få lugn och ro, vilket har lett till att de har fått sämre tillgång till lärare.

– Den här punkten med studieron förvånade mig, eftersom skolan i Jönköping är en av de lugnaste vi har med en stabil elevgrupp, säger Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetschef på Praktiska.

Han säger att Skolinspektionen bara var en halv dag på skolan och att de fick en ögonblicksbild. Samtidigt säger han att de nu ska följa upp detta med studieron genom att prata med lärare och elever på skolan och se om det behöver vidtas några åtgärder.

Fler brister

Enligt Skolinspektionen har skolan även brister när det gäller arbetet att följa upp det stöd och de extra anpassningar som ges till elever som behöver hjälp för att klara skolan.

”Skolan utreder inte skyndsamt eleverna behov av särskilt stöd när det visar sig att insatta åtgärder inte är tillräckliga, och hinner därför inte förbättra stödet innan det är för sent för att eleven ska kunna nå kunskapskraven i kursen det är frågan om”, skriver Skolinspektionen.

– Bland annat har 45 procent av eleverna inte fått godkänt betyg i matematik, säger Åsa Kildén.

Här säger Patrik Wigelius att skolan direkt efter Skolinspektionens besök vidtog åtgärder. De har utökat resurserna när det gäller specialpedagoger och har ändrat en del rutiner.

– Vi är inte i hamn i dag, men vi kommer definitivt att vara det i februari nästa år.

Fler skolor hotas av vite

Praktiska gymnasiet i Jönköping har 106 elever och erbjuder gymnasieutbildning i form av fyra nationella yrkesprogram. Totalt har Skolinspektionen granskat 35 skolor som drivs av Praktiska gymnasiet i Sverige. Tio av dessa har fått beslut om vite.

Om inte Praktiska gymnasiet har åtgärdat bristerna före den 28 februari 2016 kommer Skolinspektionen att ansöka hos förvaltningsrätten att skolan ska betala 500 000 kronor i vite.

Skolinspektionen vill sedan ha in ett skriftligt svar från skolan vilka åtgärder som vidtagits och kommer sedan också att göra ett nytt besök.

– Vite är ett påtryckningsmedel vi har. Vi vill att eleverna ska få en bra utbildning, säger Åsa Kildén.

Patrik Wigelius på Praktiska vill också att deras elever ska få en bra utbildning.

– Det finns inte en huvudman som vill ha brister, vi gör allt vi kan för att de inte ska finnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.