Problemet med Ehec-bakterier är att de kan sätta sig på utsidan av köttstycken. Bakterierna försvinner så snart man steker köttbiten, men blandas in om man gör färs av den. Foto: TT

Hamburgaren kan göra dig svårt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har hamburgare ”medium-rare” varit omåttligt populärt på både restauranger och i köken hemma. Men smittskyddsläkaren Malin Bengnér varnar för att den rosa-röda köttfärsen kan göra dig sjuk.

– Det är nötfärsen som är det vanligaste och det är där vi ser flest fall, säger hon.

Malin Bengnér är biträdande smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Hon höjer ett varningens finger över den nya hamburgertrenden.

– Nötfärs kan innehålla Ehec som man kan bli ordentligt sjuk av. Den kan vara farlig så till vida att den inte bara ger magsjuka och diarré, utan även i vissa fall kan ge ett syndrom som drabbar njurar och blodet så att man kan bli riktigt svårt sjuk. Det är något som framförallt drabbar de små barnen, säger hon.

Hamburgare

”Blivit populärt”

De senaste åren har det i såväl matlagningsprogram som på restauranger och i våra hem varit populärt med hamburgare som serveras rosa-röda.

– Det har blivit populärt att äta rosa-röda hamburgare, säger Malin Bengnér bekymrat.

SVT gick ut i centrala Jönköping för att höra hur folk vill ha sin hamburgare tillredd:

– Ja en nötburgare vill jag gärna ha lite lätt rosa, säger Stefan Yngve som får medhåll av sin fru Pernilla.

– Ja, samma för mig, säger hon.

Smaken avgör

Samtidigt säger flera vi möter att de inte tycker om smaken av rått kött och att de därför tillagar hamburgaren till dess att den är helt genomstekt. Men de säger att de gör det på grund av smaken och inte beroende på risken att bli sjuka.

Fredrik Hjalmarsson föredrar ”medium” hamburgare:

– Bäst smak tycker jag.

Hur ser du på eventuella smittor i köttfärsen?

– Jag tänker inte så mycket på det. Det kanske man borde nu, säger Fredrik Hjalmarsson.

Värre med färs

Malin Bengnér berättar att problemet med Ehec-bakterier är att de kan sätta sig på utsidan av köttstycken. Bakterierna försvinner så snart man steker köttbiten, men blandas in om man gör färs av den.

Om man vill äta en rosa stek, det är inte alls samma fara då?

– Nej det är inte samma fara. Mitt inne i köttet finns det väldigt sällan några bakterier, så det ser jag inte som någon större risk, säger Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamburgare

Mer i ämnet