Foto: SVT

Han fick jobb tack vare Samhall

Publicerad

För den som fastnar i arbetslöshet och gång på gång får ett nej efter en anställningsintervju kan tillvaron verka hopplös. Men samtidigt finns det ljusglimtar. Under förra året fick till exempel ett 40-tal personer som jobbade på Samhall ett fast jobb på annat företag i länet.

Samhall är ett statligt bolag som hjälper människor med nedsatt arbetsförmåga att hitta en sysselsättning. Idag är omkring 900 personer i Jönköpings län anställda vid Samhall.

De jobbar och får lön – men för många är målet ändå att få ett jobb på arbetsmarknaden. Andreas Lans är en av dom som lyckats. Efter tre års arbetslöshet har han nu ett fast jobb.

– Det betyder mycket. Att veta vad man ska göra på dagarna och inte behöva gå rastlös, säger Andreas Lantz anställd vid Euroform i Tranås.

Och att få lön?

– Ja, det är skönt att veta att man får pengar. Jag hade inte varit här om jag inte hade kommit från Samhall från början, då hade jag inte kommit hit, menar han.

Samarbetar

Företaget som han nu jobbar på formgjuter detaljer i plast till bland annat fordonsbranschen. Under många år har Tranåsföretaget samarbetat med Samhall och kunnat anställa totalt nio personer.

– Nio personer har kommit över till oss plus att vi har 17-18 personer inne hos oss idag i verksamheten som är anställda hos Samhall. Det är en pågående utveckling och utbildning av de individerna för att det ska kunna övergå i anställning hos oss så småningom, berättar Håkan Jimstad, vd vid Euroform i Tranås.

Provar sig fram

Under förra året var det 41 personer i länet som anställdes på olika företag efter att först ha fått prova sig fram via Samhall.

– Vi hjälper till att få fler personer i arbete, vi jobbar med dem som har stått utanför arbetsmarknaden. Vi utvecklar dem och ser till att de får jobb ute hos andra arbetsgivare, förklarar Lotta Karlsson, distriktschef vid Samhall i Jönköpings län.

– Det finns ett intresse från företag att göra den här nyttan tillsammans med oss, säger hon.

Står på tur

Sandra Wall är en av dom som nu är anställd av Samhall, i en arbetsgrupp som fungerar som en underleverantör, just här på Euroform i Tranås. Och nu står hon näst i tur för att stå på egna ben och få en fast få en anställning här.

– Det skulle vara jätteroligt, det är ju det jag strävar efter – att få komma ut här på Euroform, säger Sandra Wall.

Hur mycket har Samhall betytt för att du ska få jobb här?

– Det har ju betytt rätt mycket eftersom jag har fått komma ut och testa vad jag klarar av, menar hon.

Var hade du varit idag om du inte hade fått komma till Samhall?

– Då hade jag nog varit arbetslös fortfarande, tror Sandra Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.