Foto: SVT

Här uppträdde jazzens stora

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges äldsta konserthus finns i Aneby.

Trots ortens storlek har Aneby konserthus blivit en etablerad scen inom jazzvärlden, där många av Sveriges jazzelit uppträtt genom åren.

Huset, som påminner om ett grekiskt tempel byggdes redan 1928. Då var invånarantalet i den av frikyrko- och nykterhetsrörelsen starkt präglade lilla orten Aneby inte var större än 600 personer. Idén bakom konserthuset var entreprenören Malte Liewen Stierngranat.

Men det som ändå satte Aneby konserthus på kartan är jazzen. Aneby jazzklubb bildades 1961 och den första konserten hölls 1967. Det var i en tid som dominerades av popvågen och intresset för jazz stod inte på topp. Trots det kunde man i lilla Aneby få se de flesta av de bästa inom den svenska jazzen. Artister som Zara Leander, Arne Domnérus, Sonya Hedenbratt, Putte Wickman, Jan Johansson, Esbjörn Svensson och Viktoria Tolstoy har alla besökt orten genom åren.

–Det beror väl lite på att jag har jobbat för Svenska Jazzriksförbundet och då blev det ju att man hade många kontakter med både musiker och andra. Sen ligger ju Aneby geografiskt sätt bra till, mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, så det är ju alltid bra att göra ett nedslag berättar Göran Engström, ordförande i Aneby Jazzklubb.

En av de få stora som inte uppträdde i de anrika lokalerna var Monica Zetterlund, som ställde in i sista stund på grund av sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.