Hestrabor oroade över BVC-flytt

Uppdaterad
Publicerad

Många Hestrabor är oroade efter beskedet att barnavårdcentralen kommer att flyttas till Gislaved. De anser det blir för långt och att Hestra kommer att bli mindre attraktivt för barnfamiljer.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det är synd att de tar bort allting från de små orterna, säger Elin Svensson som SVT Nyheter Jönköping möter på BVC i Hestra.

Hon har med sig sin dotter Alice, 8 månader, för att vara med på babymassage. De föräldrar som vi möter är missnöjda med att den här verksamheten kommer att flyttas till Gislaved vid årsskiftet. Det är ungefär två mil härifrån.

– För oss har det varit väldigt bra med BVC här i Hestra. När Karin var nyfödd kunde hon inte åka i bilen för hon skrek hela vägen, berättar Lill Hege Petterson.

Familjecentral

I region Jönköpings län finns ett politiskt beslut att det ska finnas minst en så kallad familjecentral i varje kommun, där kompetensen centraliseras. Därför flyttas BVC-verksamheten från Hestra.

– Den största fördelen är att vi samlar kompetensen från mödravården, barnhälsovården, öppna förskolan och även från familje- och stödverksamheten från kommunen. Man jobbar teambaserat för att stötta, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

Även BVC i Burseryd och Reftele kommer att flyttas framöver när familjecentralen i Smålandstenar är klar. Det berättar Elisabet Muhic som är chef över barnhälsovården i Gislaved.

”Sänker attraktionskraften”

Samhällsföreningen i Hestra är mycket skeptisk till flytten av BVC.

– Man sänker attraktionskraften för orten. Vi har flera företag som det går väldigt bra för och som behöver rekrytera personal. När de går ut för att rekrytera så är det en stor fråga; vilka kan tänkas flytta hit och vad har samhället att erbjuda, säger Markus Lewintus som företräder Hestra samhällsförening.

Är det rimligt att ha BVC på en ort av Hestras storlek. Det är ju inte jättelångt till Gislaved?

– Jo jag tycker att det är rimligt. Vår uppfattning är att de små fördelarna inte på något sätt väger upp mot de försämringar beslutet medför. Detta motverkar det arbete som samhällsföreningen, näringslivsföreningen och Gislaveds kommunen gör för att stärka denna del av kommunen, säger Markus Lewintus.

”Beredda att åka en liten bit”

Men Mia Frisk tror inte att Hestra kommer att bli mindre attraktivt utan hon vill betona fördelarna av att samla alla kompetenser under ett och samma tak.

Flera föräldrar som vi har talat med i Hestra upplever ju detta som en försämring, att de får åka längre för att få hjälp. Vad säger du om det?

– Om vi ska kunna kraftsamla och ha familjecentraler så tror jag också att man får vara beredd att åka en liten bit för att få hela den servicen, säger Mia Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.