Högskolepersonal kritiserar maktförskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för högskolans ledning är borta. Det skriver medarbetarna i en debattartikel i dag.

På Jönköpings-Postens debattsida skriver 69 medarbetare att den nya organisationen kan slå hårt mot Internationella handelshögskolan.

Förtroendet för högskolans ledning efter omorganisationen är borta, skriver de.

Högskolebråket Jönköping

Charlotta Mellander är en av de som skrivit under debattartikeln och hon menar att den ackreditering som JIBS, Jönköping International Business School, fick för några veckor sedan riskeras efter att fackhögskolornas självstyre försvunnit.

Kvalitetsstämpel

Det handlar om EQUIS, en kvalitetsstämpel som bara en procent av handelshögskolorna i världen har, säger Johan Klaesson professor i nationalekonomi på JIBS.

– Det finns en konkret risk att ackrediteringen kan dras tillbaka om de anser att vi inte är tillräckligt självständiga och kan skapa en egen strategi, men jag tror också att det finns en risk att relationen med näringslivet försvagas. I nuläget har vi möjlighet att vara väldigt flexibla och anpassa oss efter de behov som finns i regionen. Det tror jag minskar med en central organisation, säger Duncan Levinsohn,  som jobbar som universitetsadjunkt på JIBS, till Jönköpings posten.

Anita Hansbo är rektor på Högskolan i Jönköping.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Jag kommer att  lyssna på personalen och informera om vad det här beslutet verkligen innebär, säger Anita Hansbo, rektor för Högskolan i Jönköping.

– Vi kommer att se till att JIBS får tillräckligt med självbestämmande för att behålla sin ackreditering.

Omorganisationen, som innebär att skolans rektor får mer makt, har tidigare kritiserats av bland andra Handelskammaren i Jönköping. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolebråket Jönköping

Mer i ämnet