Foto: Philip Naskret/SVT

Ingen polisutredning efter polisens efterföljande

Uppdaterad
Publicerad

En civil polisbil följde efter en stulen bil och färden gick på cykelvägar i Huskvarna innan det slutade med en krasch. Omständigheterna gör att polisen ändå väljer att inte göra en internutredning.

Tre män fick föras till sjukhus efter kraschen vid 21.30 på fredagskvällen. En av dem skadades så svårt att han fick föras till Linköpings Universitetssjukhus med livshotande skador.

– Det var en som var mer allvarligt skadad, eventuellt med en skallskada, säger Mikael Ehne, som var polisens vakthavande befäl den aktuella kvällen.

Männen färdades i en stulen bil och en civil polisbil följde efter. Färden gick bland annat över gång- och cykelvägar, och polisen tappade under en stund bort bilen. Sedan påträffades den, krockad rakt in i ett träd.

– När det är förföljanden och att vi jagar någon, så är det rutin att titta på om några fel som begåtts. Min uppfattning är dock att polismännen inte har haft någon visuell kontakt med bilen när den kör av vägen, säger Mikael Ehne till SVT Nyheter Jönköping.

Att patrullen inte haft visuell kontakt med bilen de följt efter är enligt Ehne avgörande för att han valt att inte upprätta en intern utredning om brott.

– Av det skälet har vi i nuläget inte upprättat någon misstanke om brott från polisens sida.

Beslutet är dock inte hugget i sten.

– Det kan visa sig under utredningens gång att det kan finnas behov att titta på det agerande vi gjort.

De tre männen som färdades i den stulna bilen misstänks för tillgrepp av fortskaffningsmedel och narkotikabrott.

Mannen som fördes till Linköpings universitetssjukhus opererades under lördagen, och vid lunchtid på lördagen bedömdes hans tillstånd som allvarligt, men stabilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.