Foto: Ellen Nilsson

Jättesmileyn uppsatt på rådhuset

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en stor smiley satts upp rådhusets tak som ska reflektera Jönköpingsbornas humör. En kamera registrerar de förbipasserades ansiktsuttryck och med avancerad teknik omvandlas smileyn till antingen glad, ledsen eller upprörd.

Jättesmileyn som är närmare fem meter i diameter och 700 kilo tung kommer under två månader att pryda rådhusets tak. Det är ett konstprojekt som har döpts till Public face, alltså publikens ansikte.

– Den här teknologin används ibland för att kapitalisera på vårt känsloliv. Nu kanske man får upp ögonen för det. Jag hoppas det väcker diskussioner, sa konstkurator Jonatan Habib Engqvist när vi talade med honom för en vecka sedan. Konstverket är en del av Konsthall Jönköpings projekt.

Konstnärer från Berlin

Kameran som registrerar ansiktsuttrycken kommer inte att spara någon information. Men var kameran är placerad avslöjar inte konstnärs-trion.

Konstverket har skapats av Julius von Bismarck, Benjamin Maus och Richard Wilhelmer från Tyskland. Under fredagen hade de fullt upp med att montera verket på rådhusets tak. Tidigare har det suttit på en fyr, en övergiven flygplats, en silo i centrala Berlin och ovanpå ett hyreshus i Wien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.