Foto: TT

Johan Gustafssons första intervju om kidnappningen: Det första jag såg var kalasjnikov-pipan

Uppdaterad
Publicerad

Johan Gustafsson, 42, kidnappades av al-Qaida i Mali 2011. Först i juni i år släpptes han fri. I en kommande dokumentär berättar Gustafsson nu för första gången om hur det gick till när han och reskamraterna kidnappades från ett hotell i Timbuktu.

– Det första jag såg var egentligen bara pipan framför ansiktet, säger Gustafsson.

Efter att ha landat på svensk mark i regeringsplanet den 26 juni återförenades Johan Gustafsson med sin familj. Kort därefter släppte han och familjen ett videoklipp till allmänheten där de uttrycker sin glädje över hans frigivning. Nu, efter några veckor utanför offentlighetens ljus, berättar Gustafsson för Sveriges Radio om kidnappningen.

– Jag öppnar upp dörren, och där står direkt en beväpnad man med sin kalasjnikov rätt i ansiktet på mig, bara några decimeter från huvudet. Det första jag såg var egentligen bara pipan framför ansiktet, och i nästa ögonblick ser jag de jättestora ögonen hos den här killen, som har en turban virad runt ansiktet – det är så de maskerar sig. Den är helt svart, man ser bara ögonen på honom, säger Johan Gustafsson till SR Ekot.

Svensk man kidnappad i Mali

LÄS MER: Här är första hälsningen från Johan Gustafsson

”Nu kan det vara slut”

Gustafsson berättar att han gör det han kan för att situationen inte ska eskalera.

– Jag överrumplar honom, jag uppfattar att han nästan är mer rädd än vad jag är. Jag tänker direkt att nu kan det vara slut. Jag försöker lugna ned situationen, rör mig inte hastigt, står med händerna i axelhöjd och försöker tänka klart. Jag står där med armarna uppsträckta, och det går ett tag. Det är tumult utanför, och de vet att jag finns där också. Det sägs ”ta med honom ut”, eller något liknande, berättar Johan Gustafsson.

– Då leds jag ut genom gården. Vi leds genom porten, och det första jag ser är den tyske turisten, Martin. Han står och håller upp händerna för att skydda sig, medan de slår honom med flipflop-sandaler och bälte för att han vägrar gå med dem. Sedan vänder jag mig om, och där ligger Sjaak och Stephen (Rijke och McGowan, reds.anm.) på flaket till en av deras sandfärgade Toyota Land Cruisers.

LÄS MER: Johan Gustafsson hälsar från föräldrahemmet

Sköts ihjäl kallblodigt

Kidnapparna lastar ombord Gustafsson, Rijke och McGowan på bilens flak. Den tyske turisten, som vägrar samarbeta med kidnapparna, skjuts ihjäl.

– Sjaak får någon slags anfall, han har svårt att andas. Förutom att man har hela den här situationen ligger han alltså där och låter väldigt högt när han försöker andas. Där ligger då också Stephen, och sedan läggs jag upp. De stänger igen och drar ett nät över oss. Sedan hör vi två skott i tät följd – den som jag tror leder operationen skjuter två skott med en pistol. Sedan åker vi med full fart ut ur stan, säger Johan Gustafsson.

Förstår du vad skotten innebär?

– Ja. Det är aldrig någon tvekan. Jag ser det inte själv då jag ligger på flaket, men jag förstår. De sköt honom kallblodigt, de mördade honom för att han inte ville åka med.

LÄS MER: Detta har hänt – kidnappades under mc-resa i Afrika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet