Karl Gudmundsson, socialdirektör i Jönköpings kommun. Foto: TT/SVT

Jönköping använde aldrig 8,3 miljoner till de äldre

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick landets kommuner en miljard från staten för att anställa fler personer inom äldreomsorgen. Men Jönköpings kommun har inte använt alla pengarna – i ställer tvingas man nu betala tillbaka 8,3 miljoner.

Det framgår av en granskning som fackförbundet Kommunal gjort. Pengarna betalades ut andra halvåret 2015.

– Det innebär att många äldre inte får den hjälp de har rätt att få. De borde få en större kontinuitet, att det är samma personer som kommer till dem och att det skulle vara möjligt att välja innehåll i verksamheten på ett annat sätt, säger Kristina Mårtensson samhällspolitisk chef på Kommunal, till SVT Nyheter.

Hon säger även att i kommuner där man använt pengarna har de betytt väldigt mycket för de äldre och personalen, som oftast är medlemmar i Kommunal.

Använt som tänkt

Kristina Mårtensson understryker dock att de allra flesta kommuner har använt pengarna som det är tänkt.

– Det har man gjort i 80 procent av kommunerna. Man har fått bättre kvalitet i verksamheten och till exempel fler tillsvidareanställningar.

Enligt Karl Gudmundsson, socialdirektör i Jönköpings kommun, fick de tillgång till pengarna i början av förra sommaren, men detaljerna om hur de fick användas kom inte förrän i december.

– Vi tog det här seriöst, men kom ingång senare än andra eftersom vi ville ha en plan så vi inte skulle stå där med en massa personal som vi sedan inte kunde finansiera vidare, säger han.

Socialförvaltningen hade bland annat planer på att förstärka personalen inom hemtjänsten, äldreboenden och bland sjuksköterskorna inom kommunal omsorg, menar Karl Gudmundsson.

– I efterhand skulle vi satt igång och bara anställt och sedan planerat efteråt, säger han.

Inte påverkat nedskärningar

Enligt Jönköpings-Posten väntar nu stora besparingar inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun. Det kan röra sig om uppemot 33, 8 miljoner kronor.

Men Karl Gudmundsson menar att de 8,3 miljoner som kommunen varit tvungen att betala tillbaka till staten inte hade påverkat de nuvarande nedskärningarna.

– Det var inte medel vi fått behålla för alltid och det fanns regler för vad man fick använda dem till. Vi skulle fått göra oss av med personal i så fall, säger han.

Han fortsätter:

– Men om staten vill tar vi gärna tillbaka de här åtta miljonerna.

De kommuner som får betala tillbaka mest pengar är:

Uppsala 13,3 miljoner – 69 tjänster

Jönköping 8,3 miljoner – 43 tjänster

Stockholm 8,1 miljoner 42 tjänster

Göteborg 6,7 miljoner – 35 tjänster

Täby 5,7 miljoner – 30 tjänster

(Siffrorna på vad de oförbrukade pengarna skulle ha gett i antal tjänster baseras på fackförbundet Kommunals beräkningar).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.