I maj i Jönköping 2015. Foto: SVT

Jönköping minns klockringningen

Uppdaterad
Publicerad

Klockringningen i Jönköping har satt tydliga spår i staden. Möt initiativtagarna Johanna Linder och Ulf Eriksson som ger sin bild av hur händelserna för snart ett år sedan förändrat Jönköping.

Det har snart gått ett år sedan klockringningen i Jönköping som gav eko över hela världen. Under nazistiska Svenskarnas Partis demonstration genom Jönköping den första maj samlades kyrkorna för en stor utomhusgudstjänst.

Flera kyrkor lät kyrkklockorna ringa för att varna för fara och en grupp satte sig mitt i vägen för SvP:s demonstrationståg och sjöng psalmsånger.

– Jag är väldigt stolt över att jobba här i Jönköping, säger Ulf Eriksson, som är pastor i Immanuelskyrkan och hade 3000 personer på gudstjänst, för att demonstrera mot främlingsfientlighet.

”Ville mobilisera”

Initiativtagaren Johanna Linder minns dagen tydligt.

– Det är nog det finaste jag varit med om i hela mitt liv.

– Jag kände att jag ville mobilisera så mycket folk som möjligt mot nazisterna som fått tillstånd att marschera genom halva stan och jag kontaktade då kyrkorna.

Sedan dess har kyrkorna fortsatt samarbetet, bland annat när det gäller att hjälpa eu-migranterna, och Johanna Linder tror inte att det hade skett om det inte varit för första maj.

– Jag tror vi insåg vad vi kan åstadkomma när vi gör det tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.