Foto: Scanpix

Halloween-Hitler åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen klädde ut sig till Hitler på Halloween. Sen gick han ut på krogen i Jönköping.

Det var den 3 november som24-åringen besökte en bar i centrala Jönköping. Många andra gäster i barentyckte att 24-åringen utstyrsel var mycket stötande och kontaktade polisen.

När polisen kom till platsenerkände 24-åringen att han tidigare under kvällen burit ett hakkors på en bindel,men förnekade brott, det skriver Jnytt.se

Nu åtalas mannen i Jönköpingstingsrätt för hets mot folkgrupp. I stämningsansökan skriver åklagaren Carl-GunnarFridolfsson följande:

”Hakkorset utgör ettmeddelande som hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annansådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt elleretniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”

Döms jönköpingsbon för rubriceringen hets motfolkgrupp riskerar han antingen böter eller i värsta fall fängelse i högst tvåår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.