Kladdkaka på hovrättens bord

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med studenten i Eksjö som blev sjuk av en kladdkaka på sin studentfest tas idag upp i hovrätten. Studenten hade anmält sin äggallergi till restaurangen – ändå serverades han kladdkakan som innehöll ägg.

Köksmästaren dömdes i tingsrätten för vållande till kroppsskada, men han har överklagat och på tisdagen prövade Göta hovrätt fallet.

Det var sommaren 2014 som studentbalen hölls. Studenten från Eksjö är allergisk mot flera olika födoämnen och hade lämnat in en lista till restaurangen där festen hölls. Han har beskrivit att han flera gånger också frågade servitrisen om det verkligen gick bra att äta kladdkakan han serverades till efterrätt. Han fick till svar att det gick bra. Men det visade sig att kakan ändå innehöll ägg och studenten fick en allvarlig allergisk reaktion och fick föras till sjukhus.

Dömdes i tingsrätten

Köksmästaren har alltså åtalats och dömts i Eksjö tingsrätt. Men han menar å sin sida att det handlade om en ren olyckshändelse. Han har beskrivit att det var en stressig kväll med flera olika allergier att ta hänsyn till. I tingsrätten dömdes han till dagsböter och skadestånd på 2000 kronor.

– Svårigheten är ju att avgöra hurvida hans position gör att han ska hållas ansvarig, sedan är det alltid svårt med vållande-brott. Vad ska man egentligen göra för att betraktas vara oaktsam, det är alltid en svårighet, säger åklagaren Martin Svensson.

Men kan det här verkligen vara en enskild köksmästares ansvar?

– Det är den frågan som hovrätten kommer att pröva nu, tingsrätten kom fram till att det var så och åklagarsidan som jag företräder tycker ju också att det är på det viset och det är därför det har väckts ett åtal.

Vad kan den här domen få för betydelse?

– Det är svårt att spekulera i, jag känner inte till något liknande fall just vad det gäller vållande till kroppsskada genom det man serverar och allergier, säger Martin Svensson.

Hovrättens dom i målet väntas om ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.