Foto: SVT/Arkiv

Köksmästaren vill bli friad i hovrätten

Publicerad

Köksmästaren som arbetade på studentbalen den kvällen kladdkakan serverades hoppas att hovrätten ska fria honom. – Fälls jag för det här ställer det helt nya krav på en hel bransch, anser han.

Drygt två år har gått sedan händelsen där en student i Eksjö fick en allergisk reaktion av kladdkakan han serverades på studentbalen. På tisdagen ska fallet upp i rätten igen efter att köksmästaren överklagat tingsrättens fällande dom.

– Jag hoppas bara att det ska bli klart nu. Det är jobbigt att ha det här hängande över sig säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Köksmästaren vill vara anonym. Han har lämnat sin gamla arbetsplats och bytt jobb. Idag kommer händelsen med kladdkakan upp på Göta hovrätts bord och han säger att det är en viktig dom som väntar.

– Jag tänker på alla andra kockar i landet. Det är en tuff bransch. Vi är pressade till det yttersta med långa dagar och sena kvällar. Jag hade ingen aning om att jag dessutom kunde bli åtalad för en sådan här händelse.

Ett arbetsgivaransvar

Han ser det hela som en olyckshändelse. Han erkänner att han och övrig personal gjorde ett stort misstag, men han anser inte att det är rimligt att han som köksmästare blir ställd inför rätta för det.

– Jag är ju jätteledsen för det som hände, självklart. Men jag tycker det borde vara ett arbetsgivaransvar. Det är tufft för mig som ensam person att bära detta, menar han.

Han menar också att det i så fall måste föras in tydligt i anställningsavtalet vem som har ansvar för att rätt mat delas ut till rätt person.

– Hur ska jag göra då? Stå ute i restaurangen och övervaka all servering, samtidigt som jag är ansvarig för att maten blir klar i tid, alla inköp och allt annan inne i köket.

Men är det inte rimligt att du som kökschef håller reda på de allergier som anmälts?

– Jo på ett vis är det ju det. Men det här är något som jag upplever ökar i samhället. Det är folk som inte tål mjölk, mjölk, fisk. Det blir vanligare och vanligare och det är ett stort ansvar som jag inte tycker att jag ensam kan ta.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.