Det är långt ifrån alla kommuner i länet som erbjuder gratis kaffe till sina anställda. Foto: TT/Wiki Commons

Kommunanställda får gratiskaffe

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut med kaffekassor och köpekaffe för de anställda vid Gislaveds kommun. En självklarhet för många men det är långt ifrån alla kommuner i länet som erbjuder gratis kaffe till sina anställda.

– Då var det ganska lätt att komma fram till att det ska vara lika för alla. Jag gjorde det utifrån erfarenhet från tidigare arbetsgivare, säger kommundirektören Malin Aronsson, till Lokaltidningen Västboanden.

Från och med första januari har alltså all kommunpersonal tillgång till gratis kaffe. En ”lyx” som långt ifrån alla anställda vid kommunala verksamheter i Jönköpings län kan avnjuta.

Många som får punga ut ur egen ficka

När P4 Jönköping i höstas gjorde en kartläggning, av just detta, visade det sig att endast två kommuner, Habo och Vaggeryds kommun, erböjd gratis kaffe till sina anställda. Nu blir alltså Gislaved den tredje.  

Skattepengar till kaffe

Konstaden för kaffet till de kommunanställda beräknas ligga på 350 000 kronor om året. Risken för att det skulle väcka irritation hos skattebetalarna tycker kommundirektören Malin Aronsson är värd att ta.

– Det kan det säkert göra, det blir ofta så när det är en offentlig arbetsplats. Men detta är personalens arbetsplats, deras arbetsmiljö. Jag vill hävda att vi är väldigt rädda om våra skattepengar, säger hon till Lokaltidningen Västboandan.

Däremot finns det fortfarande automater i till exempel kommunhusets kafeteria som drivs av en extern aktör, där man får betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.