Foto: Sverigedemokraterna

SD:s ledamöter lämnade regionfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga Sverigedemokrater som sitter i regionfullmäktige lämnade dagens möte när det var dags att delta i Aneby kommuns temavecka som går under parollen ”Alla får plats”. – Vi kände att det inte passade oss att vara med, säger Samuel Godrén som är Sverigedemokraternas gruppledare till SVT Nyheter Jönköping.

Regionfullmäktige i Jönköpings län hade på tisdagen förlagt sitt sammanträde till Aneby kommun. Fullmäktigemötet inleddes på förmiddagen och sen skulle ledamöterna delta i kommunens temavecka ”Alla får plats” som är en manifestation mot diskriminering och för integration.

På torget skulle det bland annat hållas tal.

Markering

– Vi kände att det inte passade oss att vara med på det. Det var en markering från vår sida, säger Samuel Godrén, SD:s gruppledare i Regionen.

Han berättar att SD:s ledamöter bestämde sig för att inte delta, när de under förmiddagen fick reda på innehållet i programmet.

– Vi menar att det inte är rimligt att arbeta med det temat om man ser till invandringen och hur kommunerna kämpar med bostadsbrist, säger Samuel Godrén.

Politiskt evenemang

Syftet med Aneby kommuns temavecka är att minska avståndet mellan människor och motverka utanförskap. Under veckan anordnas många olika aktiviteter och kommunens skolbarn deltar.

Samuel Godrén ser det som ett politiskt evenemang där man talar om öppen invandring och han är kritisk till att skolbarnen i Aneby deltar.

– Det kan vi inte ställa oss bakom i dagens läge, säger han.

– Men om ni ser det som ett politiskt evenemang kan det väl i så fall finnas en poäng i att delta, politik är ju att påverka?

– Det skulle ha känts konstigt, tyvärr, säger Samuel Godrén.

Kritik

Företrädare för flera av de andra partierna i regionfullmäktige har kritiserat och ifrågasatt Sverigedemokraternas markering och att de gick innan regionfullmäktigemötet var avslutat.

Jimmy Henriksson är gruppledare för Liberalerna i Region Jönköpings län och bor i Aneby.

– Jag tycker att det var ett väldigt anmärkningsvärt beteende från Sverigedemokraterna, säger Jimmy Henriksson.

Han menar att det är Anebyborna som sätter agendan för temaveckan där man bland annat vill visa goda exempel där kommunen och samhället dragit nytta av invandringen.

– Det blir ju märkligt om Sverigedemokraterna väljer att inte möta människor som vill berätta om det, vad tänker deras väljare om det, undrar Jimmy Henriksson, gruppledare för Lilberalerna. Då ställer man sig ju verkligen vid sidan av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.