Markus dotter utsattes för rasistiska glåpord – mannen friades. Foto: Privat: Markus Lewintus

Man skrek rasistiska ord efter barn – frias

Uppdaterad
Publicerad

En man i Hestra åtalades för ofredande och förolämpning efter att ha skrikit rasistiska ord efter två flickor, åtta och nio år gamla. Nu friar Jönköpings tingsrätt trots att mannen erkänt. – Vi känner frustration, ilska och oro. Slutsatsen blir ju att det är okej att bete sig så, säger Markus Lewintus, pappa till en av flickorna.

Markus Lewintus dotter och hennes vän lekte utanför ett flerfamiljshus i Hestra i september 2014. På marken ritade de hjärtan, smileys och clowner med vattenlösliga kritor. Plötsligt kom den åtalade mannen ut från porten och skrek ”jävla svartskalle” och ”jävla pack” efter dem.

– De blev jätterädda såklart. Och trots att det var två år sedan så väljer min dotter att inte gå i det området som det hände, säger han.

Kränkande och hänsynslöst

I domen fastställer tingsrätten att mannens uttalanden helt klart varit kränkande och hänsynslösa men de bedöms inte som ofredande då det inte medfört en kännbar fridskränkning. De anser inte heller att åtalet om förolämpning går att styrka då det inte utretts om flickorna faktiskt hörde vad han sa. Därmed frikänns han från alla åtal.

I inledande förhör har flera vittnen styrkt Markus historia. De har berättat hur de hört mannen skrika rasistiska ord samtidigt som han jagat flickorna. Trots detta hördes de inte vid rättegången.

– Varför valde de bort information? Varför hördes inte vittnen? Varför tog de inte med barnperspektivet i det hela? Det är många frågor och tankar, säger han.

Erkände

Markus känner att utfallet hade varit en annan om dottern fått ett målsägandebiträde när förundersökningen inleddes. Då hade kanske inte ärendets lagts ned och de hade sluppit överklaga. Samtidigt är han glad över förhandlingsprocessen vid överklagandet. Det var då erkännandet kom.

– Han erkände vad han sagt och gjort men la till att han trodde att det var flyktingbarn. I tidigare förhör med honom var han även noga med att påpeka att jag är mörkhyad. Det säger en del.

Missnöje

Anders Brokelind, kammaråklagare i Jönköping vill inte kommentera domen men säger att han pratat med Markus.

– Jag vet att han är missnöjd och det är inte så sällan det händer så det får vi leva med. I varje beslut man fattar så är det någon som är missnöjd, så är det.

SVT Nyheter Jönköping har försökt nå domaren i det aktuella målet men enligt tingsrätten är hon inte anträffbar under den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.