Många påverkas av inköpsstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Inköpsstoppet i Gnosjö kommun påverkar nu flera verksamheter. Gnosjö kunskapscentrum med både gymnasie- och vuxenutbildningar går som tåget och hade behövt bygga ut sina lokaler.

Trots att elevkullarna minskat har inte skolan tappat elever. Till introduktionsprogrammen kommer betydligt fler än tidigare och nu är rektorn orolig för att att lokalerna inte kommer att räcka till.

– Det här är på gränsen till vad vi klarar av lokalmässigt. Vi har ett tiotal grupper där vi inte kan ta emot fler elever för de får inte plats i klassrummen och fyller det på så måste det till andra lokaler, säger Klas Boberg rektor på Gnosjö Kunskapscentrum. 

Det är framför allt på språkintroduktionsprogrammen som elevantalet snabbt kan komma att förändras. Inköpsstoppet i Gnosjö kommun kommer alltså högst olägligt när skolan egentligen hade behövt byggas ut. Inte förrän tidigast nästa år finns pengar avsatta till en utbyggnad och nu tvingas skolan kolla på andra lösningar.

– Vi måste hitta en lösning för jag anser att vi ska och kan ta emot dem, säger Klas Boberg.

Hur påverkar inköpsstoppet er annars?

– De stora kostnaderna ligger på personal och lokaler och det kan vi inte påverka.  Annars ska vi bara köpa det som är absolut nödvändigt, säger Klas Boberg.

Hur kommer det här att påverka eleverna?

– Jag tror inte de kommer märka av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.