Stort intresse för solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för solenergi ökar kraftigt i Småland. Störst är kön i Jönköpings län där 189 ärenden väntar hos länsstyrelsen.

I Kalmar län står 83 i kö och i Kronobergs län 120 för att få bidrag till att starta en anläggning. Jönköpings län har länge varit ledande i landet vad gäller att ge statligt stöd till solcellsanläggningar och intresset bara ökar. Särskilt bland lantbrukare.

– Det beror dels på att vi har marknadsfört solcellerna aktivt, säger Müge Apaydin på Länsstyrelsens utvecklingsavdelning. Folk har fått upp ögonen för att det faktiskt är lönsamt att ha en anläggning och att man faktiskt kan få en del i bidrag för att starta upp en.

150 kronor i månaden

Sammanlagt har 139 anläggningar fått solcellsbidrag från Länsstyrelsen mellan 2009 och november 2013. Nu står 189 anläggningar i kö får att sättas i drift. Om samtliga som sökt bidrag driftsätts, skulle det innebära en total effekt på 6 106 kW i länet.

Det statliga stödet ligger på 150 kronor i månaden men tekninken kostar och frågan är om det blir så lönsamt.

– Ja det är det, säger Müge Apaydin. Inte på kort sikt men om man ser flera år framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.