Foto: Johannes Tolf / SVT

Mer friluftsundervisning i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Lärare i länet utbildas nu för att kunna inkludera mer friluftsliv i undervisningen.

Ett 40-tal lärare från Jönköping och dess grannkommuner träffadas i dag i Vattenledningsparken i Jönköping för att lära sig mer om hur friluftsliv kan användas i skolan. 

– Jag har höga förväntningar på dagen. Det är viktigt med utbytet av erfarenheter med andra lärare, säger Linnea Klasson, lärare Brinells högstadieskola.

Varför behövs en sådan här dag?

– Det är många nyanlända som kommer från olika delar av världen och vi ska kunna lära dem hur saker är här i Sverige. Vi vill att de ska få samma upplevelse som alla andra.

Vill inspirera

Under 2015 arbetar Naturskyddsföreningen, Naturskoleföreningen och Sportfiskarna gemensamt med fortbildningen ”Mer friluftsliv i skolan” för pedagoger i grundskolan. Syftet är att inspirera till att inkludera mer utomhuspedagogik och friluftsliv i skolundervisningen och att fler elever ska få kunskap om och möjlighet att lära känna sin närmiljö.

– Det är viktigt att barn får möjlighet att vara i naturen under hela sin uppväxt. Forskning visar att barn som vistas mycket i naturen ofta är friskare, mindre stressade och har bättre motorik och koncentrationsförmåga än andra barn, säger Hanna Heurlin, ordförande i Naturskoleföreningen. Att flytta undervisningen utomhus ger eleverna möjlighet att lära känna vilda växter och djur, använda hela kroppen och alla sina sinnen.

Under utbildningen får pedagogerna bland annat prova på att göra upp eld, att laga mat ute, att bygga vindskydd och bredda sina kunskaper om allemansrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.