Efter olyckan har Elisabeth Pettersson från Gislaved svårt att gå. Foto: SVT

Elisabeth blev påkörd på ett övergångsställe

Uppdaterad
Publicerad

Olyckor som orsakas av personer som tittar i mobiltelefonen i stället för på vägen ökar enligt räddningstjänsten. De kräver nu att mobillagen skärps så att det är förbjudet att använda mobilen när man framför ett fordon.

Elisabeth Pettersson från Gislaved blev för några år sedan påkörd på ett övergångsställe. Enligt henne hade olyckan kunnat undvikas. Den som körde på henne tittade nämligen i mobiltelefonen vid tillfället och upptäckte därför inte henne.

– Man tappar ju uppmärksamheten helt och hållet när man håller på med mobilen samtidigt som man kör. Antingen ska man använda handsfree eller ska man låta bli mobilen, säger hon.

Kraftig ökning

Bruno Pilåsen har jobbat som insatsledare på räddningstjänsten i Vetlanda i snart 30 år. Han har under de senast märkt en kraftig ökning av olyckor där de misstänker att föraren på mobilen i stället för vägen.

– Tittar man på de olyckorna som jag varit ute på så ser vi att föraren använt mobiltelefonen. Vi hittar mobiltelefonen vid fötterna och då misstänker vi att de tittat på den i stället för vägen, säger han.

Han berättar att de för ett tag sedan var ute på en viltolycka där en bilist hade bromsat för viltet men det gjorde inte bilen bakom.

– Det fanns inte något bromsspår från bilen bakom och när vi tittade in i bilen låg det en mobiltelefon vid fötterna.

Ny mobillag

För tre år sedan infördes en ny mobillag i Sverige som innebär att den som använder mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning och stör trafiken riskerar böter. Men Bruno Pilåsen är kritisk till den nya lagen eftersom polisen måste bevisa att den som använder kommunikationsutrustningen verkligen stör trafiken.

– Lagen är ju uddlös, den gör ingen nytta. Jag skulle vilja se ett totalförbud som de har i många andra länder i Europa, säger han.

Trots att det nu gått sex år sedan Elisabeth Pettersson blev påkörd har hon svårt att gå.

– Jag får ju leva med att jag kommer att ha svårt att gå resten av mitt liv men den som körde på mig har förmodligen fått tillbaka sitt körkort, vilket givetvis känns orättvist, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.