Det blir ingen bönekallelse i Sofiakyrkan på lördag Foto: Kristin Renulf/SVT

Muslimsk bönekallelse saknas på fredsmässa

Uppdaterad
Publicerad

En muslimsk bönekallelse får inte vara med när Sofiakyrkan i Jönköping sätter upp en fredsmässa. Mässan ska framföras på lördag, men just nu finns ingen som kan framföra det muslimska inslaget.

Under ett antal veckor har körerna i Sofia och Järstorps församlingar övat inför mässan ”The armed man”, skriven av Karl Jenkins. Temat för mässan är fred, och förutom kristendomen så finns inslag av flera andra religioner.

Ett inslag är den muslimska bönekallelsen.

Svenska kyrkans fredsmässa

-Vi började fundera på hur den skulle framföras. Vi tog kontakt med muslimska föreningen, men tyvärr skar det sig i dialogen med dem och just nu har vi ingen som kan framföra det här böneutropet, säger Hans Boeryd som är kyrkoherde i Sofiakyrkan.

Medlemmar kände osäkerhet

Boeryd säger att flera körmedlemmar kände osäkerhet inför böneutropet och när muslimska föreningen fick veta det var det svårt att samarbeta.

-Vi hade verkligen velat ha en dialog och gärna sett att en muslim kunde vara med och framföra kallelsen i mässan, men det har vi tyvärr inte lyckats med, säger Boeryd.

”Hade redan bestämt sig”

En representant för Jönköpings islamska församling säger att han uppfattade att Sofia församling redan hade bestämt att stryka böneutropet och att han därför inte ansåg att det var lönt att samarbeta.

– Jag har inget att säga om det här idag, säger representanten som vill vara anonym.

Exakt hur det kommer att bli i mässan som alltså ska framföras i Sofiakyrkan på lördag är just nu lite osäkert. Men lyckas man inte få någon som kan framföra böneutropet, så kan det bli tyst i den del av mässan där det skulle ha varit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kyrkans fredsmässa

Mer i ämnet